Američki prehrambeni div Kraft pregovara o tome da ga kupi brazilska private equity kompanija 3G Capital, a vrijednost tog posla mogla bi premašiti 40 milijardi dolara, pišu u srijedu ugledni svjetski poslovni listovi.

Bkraft foods midirazilska tvrtka poručila je da su pregovori “u uznapredovaloj fazi”, objavili su Wall Street Journal i Financial Times.

U 2013. 3G i Berkshire Hathaway milijardera Warrena Buffetta udružili su snage kako bi kupili poznatog proizvođača kečapa H.J. Heinz za 23 milijarde dolara.

Četiri mjeseca nakon tog preuzimanja, brazilska kompanija otpustila je na tisuće radnika Heinza te zamijenila 11 od ukupno 12 njegovih izvršnih direktora, našavši se zbog toga na udaru kritika.

3G sada traži novu metu za preuzimanje, nakon što su se njegovi investitori obvezali na ulaganje 5 milijardi dolara u obliku novog fonda za preuzimanje. Ukoliko sklopi posao o kupnji Krafta, očekuje se da će 3G udružiti Kraft i Heinz.

Cijene dionica Krafta skočile su za 15 posto u trgovini nakon zatvaranja Wall Streeta po objavi vijesti o pregovorima. Na temelju zaključne cijene dionica u utorak od 61,32 dolara, Kraft je vrijedan 36 milijardi dolara. Međutim, kupac obično mora platiti značajnu premiju iznad tržišne vrijednosti.

Kraft je jedna od najvećih američkih prehrambenih tvrtki, koja je 2010. godine kupila britanskog proizvođača čokolade Cadbury za 11,5 milijardi funti. Naknadno je izdvojila Cadbury u posebnu kompaniju pod nazivom Mondelez.

U zadnjem lanjskom tromjesečju Kraft je izvijestio o gubitku u poslovanju, kako se potrošači sve više okreću svježijoj hrani s visokokvalitetnim sastojcima.

Suosnivač brazilskog 3G je Jorge Paulo Lemann, glavni dioničar proizvođača piva InBev. Inače je ta private equity kompanija povezana s ponudama za preuzimanje nekoliko prehrambenih proizvođača. (SEEbiz / Hina)