(Foto: Esther Horvath / cargo-partner)

“Novi put svile već dugo vremena je stvarnost, koja će u budućnosti postati vrlo važna, i to ne samo za pošiljke s istoka na zapad, već i za prijevoz prema istoku. Logistička tvrtka cargo-partner već više od pola desetljeća organizira prijevoz punih i zbirnih kontejnera željeznicom između Azije i Europe, a volumen pošiljki i broj konekcija neprestano raste”, naglasio je Stefan Krauter, izvršni direktor cargo-partnera.

Puni kontejneri (FCL – Full Container Load) u željezničkom prijevozu između Europe i Azije
cargo-partner trenutno ima u ponudi 40 tjednih FCL željezničkih usluga između Europe i Azije. Pored tradicionalnih terminalnih veza u Njemačkoj, poput Duisburga i Hamburga, uvoz u Europu sada je moguće preusmjeriti i preko Malaszewicze u Austriju, Češku, Mađarsku i Slovačku. Omogućeno je povezivanje željezničkih i transportnih usluga sa svim zemljama južne i istočne Europe uz potpunu pokrivenost regije, gdje je cargo-partner jedan od vodećih logističkih pružatelja usluga, uključujući zračni, pomorski i cestovni prijevoz.

Direktni zbirni (LCL – Less Container Load) prijevoz u neke od europskih zemalja
Željeznički prijevoz LCL pošiljaka odvija se na bazi 15 zbirnih kontejnera tjedno, na ruti od Shenzhena, Šangaja i Tianjina do Varšave. Nedavno je cargo-partner uveo direktne LCL željezničke usluge iz Kine za nekoliko terminala u srednjoj Europi, preko kojih su osigurane daljnje konekcije za brojne destinacije u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, s dva polaska tjedno. Pored toga, portfelj željezničkih usluga proširen je tjednim konsolidacijskim servisima od Hamburga do Kine, uz mogućnost preuzimanja tereta diljem Europe te daljnju distribuciju u cijeloj Kini. Također, pokrenuta je još jedna linija s LCL uslugom od Kine do Duisburga, s mogućnošću dostave u Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, Italiju i Francusku. Zahvaljujući izravnoj vezi bez pretovara, željezničke LCL usluge cargo-partnera omogućuju kratko tranzitno vrijeme i smanjuju rizik pretovara i istovara.

Stručnost s mnogim prednostima
Budući da je željeznički prijevoz do 50% brži od pomorskog i do 60% ekonomičniji od zračnog prometa, nije iznenađujuće da sve veći broj klijenata cargo-partnera koristi ovu
alternativu. Svakako važno za spomenuti je dobrodošla niska vrijednost CO₂.

Usluge željezničkog prijevoza cargo-partnera uključuju distribuciju od vrata do vrata i skladištenje s nizom usluga s dodanom vrijednošću, poput punjenja, istovara, paletiranja i osiguranja kontejnera. Važno je spomenuti da cjelokupne usluge uključuju sveobuhvatnu stručnost i podršku carinjenja u Europi i Kini. Suvremeni GSM alati za praćenje osiguravaju potpunu transparentnost u lancu opskrbe.