Čeka nas nova revolucija e-trgovine

Procjenjuje se da će u 2010. ukupni promet na internetu biti između 80 i 150 milijuna kuna. Konzumova internetska prodavaonica ima godišnji rast prometa veći od 100%, a uzme li se u obzir da se dostavlja trenutačno samo na području Zagreba, Rijeke i Opatije potencijali rasta su ogromni

Uoči gospodarske krize procjenjivalo se da će prosječan rast e-trgovine u Hrvatskoj biti oko 20 posto na godinu, no tek će se po isteku godine moći reći koliko su te procjene bile realne.

Naime, da se kriza osjeti i u tom segmentu može se vidjeti iz podataka Hrvatske narodne banke prema kojima je ukupna vrijednost ostvarenih bezgotovinskih transakcija građana u prvih devet mjeseci ove godine 66,3 milijuna kuna što je pad od 18,9% u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupna vrijednost elektroničkih transakcija pala je 4,6% na 24,8 milijuna kuna, a vrijednost transakcija putem interneta bilježi pad od gotovo osam posto na 15,2 milijuna kuna.

Pad kupovne moći potrošača potvrdili su podaci Igora Grčmana iz WebTecha, jedine certificirane kompanije u Hrvatskoj za prihvat i procesiranje platnih kartica na internetu za trgovce i banke.

Prema podacima te tvrtke prosječna vrijednosti transakcije u ovoj godini iznosila je oko 1.080 kuna, za razliku od lanjskih 1.680 kuna.

U četiri desetljeća postojanje internet je doživio preobrazbu u dominantan medij za komunikaciju, zabavu, obrazovanje ali i poslovanje i upravo je ta mogućnost potaknula njegov galopirajući rast.

Opcija cjelodnevne interakcije s korisnicima omogućila je tvrtkama da brže i jednostavnije plasiraju svoje proizvode do kupaca, kojima je na taj način omogućena ušteda vremena i kupnja iz vlastitog doma.

Na kraju prošle godine broj internetskih korisnika u Hrvatskoj popeo se na 2,2 milijuna, a od te se brojke 8,4 posto služi internetom za kupnju, prema regionalnom istraživanju GfK.

Godinu dana ranije taj je udjel bio 6,3 posto. Kupovanje putem interneta najviše je zastupljeno u Poljskoj (29%) i Austriji (27%). Slijede Slovenija i Češka (18%), Estonija (17%), Latvija (16%), Rumunjska (15%) i Ukrajina (13%), iz čega se može zaključiti da u Hrvatskoj još uvijek postoji određena podozrivost prema e-trgovini.

Usporavanje globalne ekonomije mnoge je tvrtke natjeralo na oprez i odustajanje od ulaganja, no postoje i iznimke koje se vode time da je u svakom gospodarstvu inovacija osnova stvaranja novih prilika i nove vrijednosti jer tvrtke koje nastave ulagati u inovacije lakše prebrode krizu.

Hrvoje Prpić, bivši suvlasnik, a odnedavno i savjetnik nove Uprave HGspota, siguran je u potencijale rasta e-trgovine i u studenom je pokrenuo prvi svjetski online shopping centar Trillenium.

“U projekt sam krenuo pod uvjetom da pokušamo napraviti nešto novo, a Trillenum je nastao kad sam dogovorio da petero kreativaca zamisle kako će izgledati internetska trgovina za 10-15 godina. Ti kreativci koji nisu upoznati s postojećom tehnologijom smislili su nešto što je moguće već danas“, izjavio je Prpić za www.banka.hr.

Na preko 180 tisuća virtualnih kvadrata svoje proizvode nudi 90 tvrtki, a plaćati se može karticom, prepaid ili kod dostave.

Svaki se kupljeni proizvod može vratiti u roku sedam dana uz povrat novca, a npr. prilikom dostavljanja obuće, kupac može isprobati i broj veće i broj manje cipele od naručenih jer će dostavljač doći s tri para.

Svaki kupac imat će svoj profil sličan onom na Facebooku i moći će uređivati postavke kako bi njegov šoping bio javan ili ne.

Projekt je vrijedan milijun eura, a plan je ostvariti 100 milijuna kuna prometa godišnje te privući 30 tisuća posjetitelja dnevno.

Internetsko poslovanje je budućnost, ali je malo tvrtki koje u našoj regiji od tog oblika prodaje trenutačno ostvaruju ozbiljnije profite, no to s druge strane otvara i ogroman potencijal za rast, što je uz snažno širenje širokopojasnog pristupa internetu i razlog zbog kojeg online poslovanje u trenutačnoj krizi pati daleko manje od klasičnog poslovanja, pojasnio je Robert Ravenšćak, direktor Allianz Directa i voditelj Odbora za razvoj i promociju e-trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Unutar Odbora okupljeno je 35 tvrtki, a zajednički im je cilj promocija e-trgovine, kao i postavljanje visokih sigurnosnih standarda koji će razbiti strah potencijalnih kupaca od takvog vida kupovine.

Istraživanje koje je Allianz Direct proveo prošle godine pokazalo je da kupci putem interneta najčešće kupuju knjige, glazbu i filmove (46%), putne karte za avion, vlak ili autobus (26%) te karte za kino i kazalište (26%). Kao lidere e-trgovine u nas Ravenšćak je istaknuo Konzum, Profil i T-Com.

Izdavačka kuća Profil, u čijem je vlasništvu najveća multimedijalna knjižara u Hrvatskoj Profil Megastore u Zagrebu, lansirala je 2008. godine vlastiti portal za online kupnju knjiga, filmova, glazbe i igara.

Od početka rada bilježe stalan rast posjećenosti i prodaje, o čemu svjedoči 20 tisuća kupaca.

„Pravi skok prodaje zabilježen je kod ovogodišnje prodaje školskih udžbenika jer smo jedini hrvatski online retailer koji je nudio izbor naslova većine glavnih nakladnika. U kombinaciji s velikom potražnjom rezultat je bio deset puta veći promet u trećem nego u drugom kvartalu“, izjavio je Damir Plejić, direktor online prodaje u Profil Multimediji.

Na razini maloprodaje Profila u rujnu i listopadu web je izravno donio više od 10% ukupnih prihoda, a u prodaji je najviše zastupljena naravno – knjiga.

Isti broj korisnika kao i Profil – 20 tisuća – ima Konzumova internetska prodavaonica. Direktor Sektora marketinga Konzuma Nikola Jurčić istaknuo je da online trgovina na godišnjoj bazi bilježi porast prometa veći od 100%.

No, uzme li se u obzir da se trenutačno dostavljaju proizvodi samo na području grada Zagreba i okolice, Rijeke i Opatije potencijali rasta su ogromni. Uostalom Jurčić je i najavio širenje na ostale gradove i regije zbog kojih su i realizirana značajna ulaganja i unapređenja logistike i distribucije.

Nekad je internet bio dopunski kanal prodaje, a danas je ravnopravan klasičnom načinu te u nekim branšama i dominantan kanal. Jedna od tih branši je svakako turizam.

Adriatica.net osnovana je 2000. godine kao online projekt s ciljem rezerviranja privatnog smještaja na Jadranu. Iz toga je izrasla renomirana turistička kompanija no zbog globalnih kretanja u turizmu i loših poslovnih odluka i ta je tvrtka jedna od onih koje su u 2009. imali probleme u poslovanju.

No, kako ističe Kristijan Gržetić, izvršni direktor za korporativne komunikacije ovih će dana biti finalizirana dokapitalizacija, a tvrtka se nada da će to biti put ka zdravom poslovanju.

Zbog trenutačne krize morali su prilagoditi site tako da snažnije promoviraju akcije, no Gržetić dodaje da su rezultati, ako se uzme u obzir recesija, iznad očekivanja.

Broj korisnika stranice je gotovo isti kao i prošle godine, unatoč činjenici da su dramatično smanjili online marketing, a stranica bilježi broj od čak 14 milijuna otvaranja godišnje.

Korisnici posjećuju našu stranicu bez korištenja pretraživača i bez znatnog eksponiranja kroz oglašavanje što pokazuje snagu našeg branda, istaknuo je Gržetić.

U 2009. broj novih trgovaca koji se uključuju u e-trgovinu je gotovo udvostručen u odnosu na 2008. i za očekivati je da bi u 2010. godini broj trgovaca trebao biti minimalno udvostručen.

“Hrvatska je tek na početku ere e-trgovanja, a sve većim prisustvom trgovaca koji prodaju ostvaruju putem interneta očekujemo u slijedećih 2-3 godine novu internetsku revoluciju, sličnu onoj koju smo doživjeli pojavom širokopojasnog interneta u Hrvatskoj koja je za posljedicu imala eksploziju novih internetskih korisnika“, najavio je Grčman koji procjenjuje da će u 2010. ukupni promet na internetu biti između 80 i 150 milijuna kuna.

Istaknuo je da će u tome značajnu ulogu odigrati i banke, koje uvođenjem novih sigurnosnih standarda u plaćanju karticama, podižu svijest svojih korisnika o sigurnosti kupovine na internetu. (Bankamagazin)