Vlasnik Crodux Derivata, Ivan Čermak, rekao je na današnjoj konferenciji za medije u Zagrebu kako je akcija kontrole goriva koju je provelo Ministarstvo gospodarstva, Oktan, provedena nestručno i mimo propisa.

Konkretno, iz Croduxa navode kako uzorkovanje tijekom inspekcijskog postupka nije provedeno u skladu s propisanom normom, da Zavod za ispitivanje kvalitete (ZIK) nema akreditiranu metodu ispitivanja filtrabilnosti te kako je inspekcijski nalaz ZIK-a o kvaliteti dizelskog goriva donesen temeljem nepropisno uzetih uzoraka i rezultata određivanja filtrabilnosti dobivenih temeljem neakreditirane metode.

Također, izjavili su i da ZIK kao inspekcijsko tijelo nije smio vršiti uzimanje uzoraka i njihovu analizu jer je to u suprotnosti s Uredbom Vlade o kvaliteti tekućih naftnih goriva.

Uz to, iz Croduxa su iste te uzorke, za koje kažu kako su uzeti nepravilno, poslali i na analizu ispitivanja filtrabilnosti u tri nezavisna međunarodna laboratorija (Petrol Ljubljana, I. M. U. Beč te SGS Prag), dok je nalaze rezultata izvršio Croatiainspect. Ti nalazi, tvrde iz Croduxa, pokazali su kako je sve u sukladnosti s vrijednostima filtrabilnosti prema Uredbi o kvaliteti tekućih naftnih goriva.

Čermakovi odvjetnici, Tin Dolički i Anto Nobilo, tom prilikom su istaknuli kako je objavom rezultata ispitivanja kvalitete goriva Croduxu nanesena višemilijunska šteta, no točan iznos nisu htjeli iznositi. Radi toga će podnijeti zahtjev za nadoknadom štete, a i traže ispriku te ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Čermak je istaknuo da će, ako se to dogodi, zahtjev za odštetom biti manji, no to ne umanjuje činjenicu kako će se ova prepucavanja prelomiti preko džepa građana Republike Hrvatske.

“Štetu će morati platiti porezni obveznici, nažalost. Ako se Vrdoljak ispriča i odstupi s pozicije, neću tražiti velike novce”, izjavio je Čermak.

Njegov odvjetnički tim kaže i kako će prvo pokušati mirnim sporom riješiti situaciju, ali i odmah nadodaju kako ne očekuju rezultate od toga postupka već kako su veći izgledi da će stvar završiti na mjerodavnom sudu.

Inače, ispitivanje kvalitete goriva koje je provelo Ministarstvo gospodarstva pokazalo je kako tri postaje u sklopu Croduxa nisu prošle test, a Čermak tvrdi kako se tu radi o zabludi ili zloj namjeri.

Također, u isto vrijeme kada se održavala Croduxova konferencija za medije, na istu temu je održana i konferencija u Ministarstvu gospodarstva. “Neobično je to da je ministar Ivan Vrdoljak sazvao konferenciju u isto vrijeme kada i mi”, komentirao je Čermak.