Četiri proizvođača kategoriju drže

Vodeća četiri proizvođača – Saponia, Henkel, Procter&Gamble i Labud – drže više od dvije trećine svih promocija ove kategorije, dok je kod trgovaca Kaufland za nijansu ispred ostalih.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Sredstva za čišćenje kućanstva” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju veljača 2017. – siječanj 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije godine u kategoriji sredstava za čišćenje kućanstva oglašavano je 150 marki (robnih i trgovačkih). Među njima robne marke dominiraju jer su u zadnjih 12 mjeseci čak minimalno povećale svoj udio na impozantnih 95% udjela prepustivši privatnim markama trgovaca tek mrvice od 5% udjela u broju promocija ove kategorije.

LIDERI U LEAFLETU
I dok su lani Saponia i Henkel dijelili prvo mjesto s 20% udjela u broju promocija, zadnjih je 12 mjeseci donijelo promjenu pa je osječki proizvođač zabilježio rast te je s 23% udjela sam zasjeo na lidersku poziciju, dok je Henkel blago pao te na drugom mjestu sada ima 19% udjela. Čvrsto treće mjesto sa 16% drži Procter&Gamble uz minimalan pad u odnosu na lani, a jednako tako čvrsto četvrto mjesto pripalo je Labudu s 10% udjela, što je 2% manje nego u ranijih 12 mjeseci. Ova četiri proizvođača tako drže više od dvije trećine svih promocija kategorije, a od ostalih predstavnika najznačajniji su Unilever s 5%, Colgate-Palmolive s 4% i SC Johnson s 3%, dok su po 2% ostvarili Reckitt Benckiser i Bolton. Svi ostali proizvođači u ovoj su kategoriji na međugodišnjoj razini ostvarili minimalan rast te su na kraju ovogodišnjeg siječnja kumulativno zauzimali 15% udjela u broju promocija.

Rast od 2% i ukupno 12% udjela u broju promocija bilo je dovoljno Kauflandu da zauzme vodeću poziciju u poretku trgovaca. Plodine su s 9% udjela zabilježile minimalan rast te su za decimalnu vrijednost ispred Metroa koji je ostvario solidnih 4% više nego u prethodnih 12 mjeseci. Rast s 5% na 6% ostvarili su Spar i KTC, dok je Tommy zadržao svojih 5% udjela. Tri su trgovca ostvarila 4% udjela – Bipa, Konzum i Ultra gros – dok je Billa kliznula na 2% udjela sa 6% koliko je imala u prethodnih godinu dana.

Svi ostali trgovci također su izgubili 4% te su zauzeli ukupno 38% udjela u broju promocija kategorije. U podjeli prema tipu promocije sredstava za čišćenje kućanstva snižena je cijena s 56% udjela najznačajniji tip promocije unatoč gubitku 1% na međugodišnjoj razini.

Redovna cijena dobila je 2% udjela zauzevši 35% udjela u broju promocija, dok su svi ostali tipovi promocije minimalno pali na ukupno 9% udjela u broju promocija.

Prethodni članakPočeli Dani komunikacija: 16 vodećih svjetskih komunikacijskih stručnjaka u Rovinju
Sljedeći članakLabud i Europa Donna Hrvatska zajedno u akciji “Samo za nju”