Luksuz se od 1. siječnja sljedeće godine više neće oporezovati jer prestaje važiti Zakon o posebnom porezu na luksuzne proizvode.

Vlada je u hitnu proceduru uputila prijedlog prestanka važenja Zakona čime će biti ukinuta porezna stopa od 30 posto na luksuzne stvari kao što su nakit, satovi od plemenite kovine, zlatarski proizvodi, odjeća od krzna, oružje i slično.

Kako je Vlada navela u obrazloženju, dosadašnji prihodi od oporezivanja luksuza bili su zanemarivi za proračun, a porez se pokazao kao neučinkovit, neopravdan i neelastičan, što će posebno doći do izražaja ulaskom Hrvatske u EU. Tada se hrvatski građani i poduzeća naći u nepovoljnom položaju, budući da EU ne pozna takav zakon.

Iako ni ministar financija Slavko Linić ni njegovi suradnici nisu iznijeli ni jednu konkretnu brojku, rekli su da je za očekivati kako će se trošarine na kavu i bezalkoholna pića smanjiti tako da bi cijena tih proizvoda trebala biti približna onima koje imaju zemlje u okruženju. To čine zato da građani ne idu u kupnju namirnica preko granice. Što se tiče cigareta i ostalih duhanskih proizvoda, već 1. srpnja oni će znatno poskupjeti, a dodatna poskupljenja duhana polako će se uvoditi i iduće tri godine. (SEEbiz)