Cijene hrane u ožujku gotovo nepromijenjene

Cijene hrane na svjetskom tržištu u ožujku su ostale gotovo nepromijenjene, pri čemu je izrazitiji rast cijena biljnih ulja i masnoća neutraliziran padom cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je u četvrtak UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu FAO.

psenica-svijet-zetva-midiIndeks kojim se mjere mjesečne promjene cijena prehrambene košarice koju čine žitarice, uljarice, mliječni proizvodi, meso i šećer u prosjeku je u ožujku porastao na 215,9 bodova, s 215,4 boda u veljači, objavio je FAO. Podindeks cijena ulja i masnoća uvećan je pritom na 245 bodova, što odgovara 2,5-postotnom povećanju cijena tih proizvoda. Njegov rast neutralizirao je pad podindeksa cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, koji je u prošlom mjesecu zabilježio isti postotni pad.

U odvojenom je izvješću FAO potvrdio važeću prognozu o padu svjetske proizvodnje pšenice za 1,4 posto u odnosu na prošlogodišnju rekordnu razinu, na 690 milijuna tona u 2012. godini. Prve prognoze za ponudu i potražnju u sezoni 2012./2013. FAO će objaviti idući mjesec. (H)

Prethodni članakNije u šoldima sve
Sljedeći članakPotrošači: Prestrašeno racionalni