Kompanija Kellogg’s, proizvođač brendova Corn Flakes i Rice crispis, blizu je postizanja dogovora o preuzimanju kompanije Diamond Foods za 1,5 milijardi dolara, javlja Reuters.

Kelleogg'sIako još uvijek nema službene potvrde predstavnika kompanija, Kellogg’s je, kako navode upućeni izvori, spreman platiti od 35 do 40 dolara po dionici za Diamond.

Diamond Foods je proizvođač čipsa Kettle i kokica Pop Secret. Kompanija je angažirala Credit Suisse, koja će definirati uvjete prodaje.

Američka kompanija sa sjedištem u San Franciscu ove godine bezuspješno je pokušala povećati prodaju.

Međutim, prihodi kompanije nisu opravdali prognoze analitičara za četiri posljednja kvartala, a ove godine kompanija je izašla iz biznisa s orašastim proizvodima koji se pokazao neprofitabilnim.

U međuvremenu, Kellogg je svoju poslovnu strategiju usmjerio na proširivanje segmenta grickalica i prisustva na međunarodnim tržištima uslijed pada prodaje žitarica na tržištu SAD-a.

U siječnju ove godine, kompanija je preuzela egipatski BiskoMisr i sklopila ugovor o distribuciji, čime je proširila svoje poslovanje i na teritoriju Afrike. (SEEbiz.eu)