coca-cola-atlanta-largeIz Coca-Cola Company danas su reagirali na novu zakonsku regulativu savezne američke države Kalifornije koja je na svoj popis kancerogenih tvari uvrstila 4-metilimidazol, kemikaliju koja se nalazi u bojilu na bazi karamele.

Naime, prema kalifornijskom zakonu tako bi sva pića koja u svom sastavu imaju spomenutu kemikaliju na bocama morala imati upozorenje o opasnosti od raka.

Iz Coca-Cole ističu kako bojilo na bazi karamela koje upotrebljavaju u proizvodnji svih svojih proizvoda nije opasno za ljudsko zdravlje i da stoga neće mijenjati svjetski poznat recept Coca-Cole.

“Proizvođače s kojima surađujemo zamolili smo da prilagode svoje proizvodne procese kako bi količina spoja 4-MEI u karamelu bila još manja, no to neće imati nikakva utjecaja na recept koji se upotrebljava u proizvodnji Coca-Cole ni na okus i kvalitetu proizvoda koje potrošači od nas očekuju. Naglašavamo pritom kako smo i dosad unapređivali svoje proizvodne procese, ali nikad nismo mijenjali tajnu formulu te da je ni sada nećemo mijenjati”, poručuju iz Coca-Cola Company.

“Donijeli smo ovu odluku jer smatramo da na proizvodima koji su potpuno sigurni za ljudsko zdravlje ne bi trebala biti istaknuta nikakva upozorenja. Ne slažemo se s odlukom koju je donijela savezna američka država Kalifornija i koja je znanstveno potpuno neutemeljena, a temeljem koje na proizvode koje su sve ostale regulatorne agencije diljem svijeta ocijenile sigurnima za ljudsko zdravlje treba stavljati upozorenja. Za takva upozorenja na proizvodima nema opravdanja i bez razloga će uplašiti potrošače”, smatraju u Coca-Coli.

“Postizanje najveće kvalitete i sigurnosti proizvoda koji pripadaju našim svjetski priznatim robnim markama uvijek će biti naš najvažniji zadatak. I dalje ćemo se oslanjati na čvrste znanstvene dokaze kako bismo osigurali da naši proizvodi nisu opasni za ljudsko zdravlje”, zaključuje se u službenom očitovanju američke kompanije.

Sporna se kemikalija povezuje s rakom u miševa i štakora, kaže se u jednoj studiji, ali nema dokaza da je opasna za čovjeka, objavio je American Beverage Association, udruga koja zastupa industriju bezalkoholnih pića.

Američka uprava za hranu i lijekove tvrdi da bi osoba morala popiti tisuću limenki Coca-Cole i Pepsija da bi primila onu količinu kemikalije koju su dobili miševi u laboratorijskom testiranju.