Najveći svjetski proizvođač pića Coca-Cola izvijestio je o više nego upola manjoj tromjesečnoj neto dobiti, koja je ipak veća no što se očekivalo zahvaljujući prvom rastu prodaje u četiri tromjesečja u Sjevernoj Americi, njegovom najvećem tržištu, čime je amortiziran utjecaj snažnijeg dolara na inozemno poslovanje.

Neto dobit koja se pripisuje dioničarima u četvrtom je tromjesečju pala na 770 milijuna dolara, ili 17 centi po dionici, s 1,71 milijarde dolara, odnosno 38 centa po dionici, pokazalo je u utorak objavljeno financijsko izvješće.

Istodobno su neto operativni prihodi smanjeni za dva posto, na 10,87 milijardi dolara. Pritom su prihodi na sjevernoameričkom tržištu uvećani za dva posto, na 5,37 milijardi dolara, što je približno polovina ukupnih prihoda.

Inače, prodaja u Sjevernoj Americi padala je, odnosno stagnirala tijekom zadnja tri kvartala jer se američki potrošači sve više okreću zdravijim pićima i manje kupuju dijetna pića zbog straha od umjetnih zaslađivača. Analitičari kažu da američki potrošači i dalje smanjuju konzumaciju pića ali ih plaćaju više; cijene Coca-Colinih pića u Sjevernoj Americi uvećane su četiri posto u četvrtom kvartalu.

Kompanija je u listopadu objavila da do 2019. godine ciljaju ostvariti godišnje uštede od tri milijarde dolara.

“Trećinu toga iznosa planiramo reinvestirati u brandove”, kazala je financijska direktorica Kathy Waller. Dodaje i kako će isto učiniti i s preostale dvije milijarde dolara, kao i ulagati u istraživanje i razvoj.

Ujedno napominje da planovi smanjenja troškova, kao i vremenski okviri za obnovu franšiza napreduju prema planu. Na kraju prošle godine tvrtka je objavila da planira ukinuti 1.600 do 1.800 radnih mjesta, podsjeća Reuters. (Hrportfolio.hr / Hina)