30.2 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 21:15
VijestiZemljaHGK: Seminar o financiranju trgovine

HGK: Seminar o financiranju trgovine

Dvodnevni praktičan seminar “Financiranje trgovine – globalna pravila, praksa i novi trendovi” u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora ICC Hrvatska u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom održava se 12. i 13. veljače u HGK i okupio je pedesetak sudionika većinom iz bankarskog sektora, ali i iz kemijske, prehrambene, elektroindustrije, trgovine, inženjerstva itd.

Seminar je usmjeren na aktualna pitanja financiranja trgovine te borbe protiv financijskog kriminala, s posebnim osvrtom na aktualna zbivanja na području akreditiva i bankovnih garancija. Predavač je na seminaru Pavel Andrle, stručnjak na području financiranja trgovine te tajnik Bankarske komisije ICC Češka.

Sunčanica Skupnjak Kapić, glavni tajnik ICC Hrvatska ukazala je na važnost stručnog znanja i kontinuirane edukacije o vanjsko-trgovinskom poslovanju, a to je i trajni zadatak ICC-a i nacionalnih komora.

Osobito je važno u uvjetima recesije informiranje o najnovijim svjetskim trendovima te instrumentima koja su na raspolaganju tvrtkama, a radi povećanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Hrvatska lani bilježi u prvih 11 mjeseci rast robnog izvoza od 8,4 posto, a to je i poticaj za daljnja usavršavanja te stjecanja potrebnih znanja, kazala je.

Međunarodna trgovačka komora ICC predstavlja najveću svjetsku poslovnu organizaciju koja zastupa interese svjetske poslovne zajednice prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i Ujedinjenim narodima. Djeluje putem 93 nacionalna odbora koji zajedno s izravnim članovima diljem svijeta obuhvaćaju globalnu mrežu od 6,5 milijuna tvrtki u više od 130 zemalja.

Nacionalni odbor je u Hrvatskoj osnovan 2003. godine, a Hrvatska sudjeluje u radu svih 12 specijaliziranih komisija ICC-a u kojima se razmatraju opća pitanja trgovinske i ulagačke politike, ali i stručne teme iz bankarstva, digitalne ekonomije, marketinga, okoliša i energetika, politike tržišnog natjecanja, suzbijanja korupcije te pitanja intelektualnog vlasništva, rekla je Skupnjak Kapić navodeći da su glavne djelatnosti ICC-a utvrđivanje pravila, rješavanje sporova i zagovaranje politika, a među uslugama koja pruža ICC na prvom je mjestu Međunarodno arbitražno sudište kao vodeće svjetsko arbitražno tijelo.

ICC nudi i posebne programe izobrazbe i seminare, a i vodeći je izdavač publikacija za međunarodno poslovanje, bankarstvo i arbitražu, među kojima su najpoznatiji Incoterms 2010, Međunarodna standardna bankarska praksa (ISBP), Jedinstveni običaji i praksa za dokumentarne akreditive (UCP 600), ICC modeli ugovora i drugi.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...