Čokoladne table i praline pokazuju zube

Kategorije čokoladnih tabli i pralina glavni su akteri komunikacije u ovom kanalu te drže iznad 80% udjela prema oba promatrana oglasna parametra.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Čokoladni proizvodi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period listopad 2022. – rujan 2023. vs. listopad 2021. – rujan 2022.

VODEĆI SEGMENTI
Na početku analize pogledajmo kako se kreću udjeli pojedinih segmenata čokoladnih proizvoda. Prema parametru broja promocija najveći udio zauzimaju čokoladne table do 100 g, s 36% u oba promatrana perioda, a odmah potom dolaze čokoladne table iznad 100 g s 28%, što je 1% manje nego u prethodnih godinu dana. Čvrsto treće mjesto drže praline koje su rasle za 1% i sada imaju 19% udjela, a s jednoznamenkastim udjelima potom dolaze čokolade za kuhanje sa 6%, čokoladne bananice s 5% te čokoladni bomboni, čokoladice ispod 25 g i marshmallows koji svi imaju po 2% udjela prema broju promocija.

Poredak prema bruto oglasnoj vrijednosti na vrhu je isti, samo su udjeli malo više zgusnuti. Tako su čokoladne table do 100 g vodeće s 30% udjela, što je rast od 1%, a isto toliko su rasle i čokoladne table iznad 100 g koje sada imaju 27%. Za razliku od toga, praline su ostvarile minus od 4% i spustile su se na treće mjesto s 24% udjela u GAV-u. Sa značajno manjim udjelima potom dolaze čokolade za kuhanje sa 7%, čokoladne bananice s 5%, marshmallows i čokoladni bomboni koji imaju po 3% te čokoladice ispod 25 g s 1% udjela u GAV-u čokoladnih proizvoda.

ČOKOLADNE TABLE
Veliki se broj brendova natječe u kategoriji čokoladnih tabli, ali samo su tri ostvarila dvoznamenkaste udjele prema oba promatrana parametra. Ako prvo pogledamo udjele prema broju ostvarenih promocija na čelu poretka nalazi se Dorina s 29% udjela, što je 3% manje u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. Dvostruko manjih 14% udjela ima prvi pratitelj a to je brend Milka koji ima 14% (-1%), a odmah iza dolazi brend Kandi s 11% (-1%). S manjim udjelima potom dolaze brendovi: Čoksa, Kandit i Kandi Riki koji imaju po 4%, a Schogetten, Jimmy Fantastic i Mikado po 3%. Privatna robna marka povećala je svoj udio sa 6% na 8%, a ostali brendovi kumulativno su zauzeli 18% udjela u oba godišnja perioda.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti samo su dva brenda dvoznamenkasta, a to su Dorina s 27%, što je rast od 1%, te Milka sa 16%, koja je time zadržala svoj raniji udio. Razlika je značajna samo u tome što je prema ovom parametru privatna marka zauzela značajnih 14% ostvarivši tako rast od 3%. Manje udjele zauzeli su brendovi: Kandi 5%, Mikado i Jimmy Fantastic po 4%, dok su po 3% udjela u GAV-u ostvarili Kandi Riki, Lindt, Kandit, Toblerone i Čoksa. Ostali brendovi su u kumulativu smanjili svoj udio s ranijih 19% na aktualnih 16%.

BRENDOVI PRALINA
Kandit je vodeći brend pralina prema broju ostvarenih promocija s 15% udjela, premda je to smanjenje od značajnih 5% u odnosu na prethodnu godinu. Druga je Bajadera s 11% u oba godišnja perioda, a potom dolaze Toffifee s 8%, Merci sa 7%, Raffaello sa 6% i Milka s 5%, dok su po 3% ostvarili Griotte, Lindt i Delaviuda. Privatna robna marka istodobno je rasla s 11% na 12%, a ostali brendovi imali su tek malo veći rast, s 25% na 27% udjela prema broju promocija.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti na vrh se probio brend Merci koji je rastao za 3% te sada ima 13% udjela, dok je drugi Toffifee koji je ostao na 10% udjela. Potom dolazi Bajadera s 9%, Kandit s 8%, Rafaello i Lindt imaju po 7%, Milka ima 6%, Kraš i Griotte po 3% te Mozart Kugeln s 2% udjela u GAV-u. Privatna robna marka osjetno je pala (-6%) i sada drži 11%, a ostali brendovi zajednički drže 21% udjela u oba godišnja perioda.

Prethodni članakPetar Šimić – Primacošped
Sljedeći članakuKRAŠi blagdane dragim ljudima!