Mješavine i dodaci za kolače – Dinamična kategorija

U posljednjih 12 mjeseci kod kategorije mješavina i dodataka za kolače vidjeli smo puno promjena u ovom komunikacijskom kanalu, što se u prvom redu odnosi na rast Podravke, dok je kategorija osvježena i ulaskom novog igrača – brenda Ruf.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Mješavine i dodaci za kolače” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na period listopad 2019. – rujan 2020. u usporedbi s godinom ranije.

DODACI ZA KOLAČE
Udio vodećih proizvođača dodataka za kolače u broju promocija i udio vodećih brendova u ovom segmentu u velikoj su mjeri identični. Tako je Podravka sa svojim brendom Dolcela vodeća u poretku prema ovom parametru s 25,5% udjela, što je rast od 4,5% na međugodišnjoj razini. Za razliku od toga, drugoplasirani proizvođač/brend Dr. Oetker smanjio je svoj udio za 3,6% i sada ima 18,7% udjela u broju promocija, a blago negativan trend imala su i sljedeća dva igrača: Šafram (brend Šafram) koji je pao na 16,1% (-1,1%), a Kvasac (brend Di-go) na 5,7% (-1%). Privatne robne marke istodobno su zabilježile rast sa 16,8% na 19,4%, dok su u poretku brendova mali udio od 2,1% ostvarili i Marjan voće – Natura te Aleva.

U bruto oglasnoj vrijednosti Podravka s brendom Dolcela još čvršće drži vrh tablice s 21,4% udjela ostvarivši pritom rast od 5% u zadnjih 12 mjeseci. Šafram je unatoč gubitku 2,7% udjela ostao na drugom mjestu s 11,2%, dok je trećeplasirani Dr. Oetker imao vrlo slično kretanje s gubitkom od 2,8% na aktualnih 10,2% udjela. Slijedi Kvasac/Di-go koji je pao s lanjskih 7,2% na sadašnjih 5,1% te Uniferm s istoimenim brendom koji je zauzeo 2,8% (+0,1%).

Među brendovima vrijedi spomenuti još 2,7% udjela koji je ostvarilo Marjan voće – Natura (+1,3%), dok je privatnim robnim markama pripalo nešto manje od trećine udjela u GAV-u kategorije, ukupno 32,2%, tek 0,3% manje nego u prethodnih 12 mjeseci.

MJEŠAVINE ZA KOLAČE
Kod mješavina za kolače Podravka je uvjerljivo naprijed, kako u poretku proizvođača, tako i u poretku brendova s Dolcelom.


Prema broju promocija udio brendova zrcali udio proizvođača pa tako Podravka/Dolcela ima 46,7% udjela zabilježivši pritom rast od 5,4% u zadnjih godinu dana. Drugoplasirani Dr. Oetker istodobno je snažno pao te je svoj prošlogodišnji udio od 35,6% smanjio na 19,3% na kraju ovogodišnjeg rujna. Obala grupa/Ruf je novi oglašivač u katalozima i letcima trgovaca te je u zadnjih 12 mjeseci zauzeo 7,1% udjela, dok su privatne robne marke rasle za 3,8% ostvarivši 21,3% udjela u broju promocija.

U bruto oglasnoj vrijednosti Podravka/Dolcela drži pola svih oglasa kategorije. Posebno je dojmljiv rast koji je pritom zabilježen: s 27,2% na 49,9%. Dr. Oetker je u ovom oglasnom kanalu umanjio svoju prisutnost pa je i u GAV-u udio ovog proizvođača/brenda smanjen i to na 17,7% (lani 31,1%). Ruf je ostvario 7,9% udjela, a privatne robne marke svoju su kvalitetu oglašavanja smanjile za 13,8% i sada drže 20,7% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti mješavina za kolače.

Prethodni članakVlahović novi predsjednik Nadzornog odbora Adris grupe
Sljedeći članakNova medijska agencija partner kompanije Nestlé Adriatic