nihad-fejzic-midiŠtete od suše u BiH bi mogle premašiti 250 milijuna eura, a ulazak Hrvatske u EU za BiH predstavlja dodatni problem jer će tada hrvatsko tržište blokirati uvoz proizvoda životinjskog porijekla iz te zemlje, javlja novinska agencija Beta

Indirektne štete od suše, samo u segmentnu životinjske proizvodnje, u Bosni i Hercegovini mogle bi premašiti 250 milijuna eura, javlja Beta.

“Samo u mljekarstvu štete se mjere s otprilike 36 milijuna eura”, izjavio je dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić. Prema njegovim riječima, suša se direktno odražava na smanjenje proizvodnje stočne hrane.

Fejzić kaže da, osim suše, problem za BiH je i ulazak Hrvatske u Europsku uniju i mjere koje na snagu stupaju 1. siječnja 2013. godine. Istaknuo je da će tada hrvatsko tržište blokirati uvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH.

“Najgore će biti pogođeni obični farmeri”, kazao je Fejzić i dodao da poljoprivredna proizvodnja u BiH nosi 12 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) i zapošljava najmanje 20 posto ljudi.

Kako je ocijenio, blokada uvoza i suša mogu utjecati na rast cijena proizvoda životinjskog podrijetla najmanje 20 posto.

Fejzić je upozorio da će BiH izgubiti tradicionalno izvozno tržište za mlijeko, jaja, perad i da osim ribe, BiH ništa više neće smjeti izvoziti na tržište Hrvatske, a samim tim ni cijele EU.

Mediji u BiH su ranije upozoravali kako se ni krumpir iz BiH od 1. siječnja 2013. neće moći izvoziti u Hrvatsku jer BiH nije napravila obvezni nadzor na najznačajnije bolesti krumpira.

“Pred nama je strašno, crno vrijeme za poljoprivredu BiH”, ocijenio je Fejzić. (Bankamagazin)