Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, lider je hrvatske marikulture i jedna je od šest najvećih kompanija u uzgoju brancina i orade na svijetu. Uz stalan rast svih poslovnih pokazatelja, Cromaris je predvodnik industrije u očuvanju prirodnog okruženja i partnerskom odnosu prema zajednici u kojoj posluje. Pritom posebnu pozornost pridaje poticanju ekološke svijesti djece te podršci obrazovanju i usavršavanju u području marikulture i znanosti o moru.

Dio tih napora je i donacija vrijedne opreme OŠ Petra Lorine u Salima krajem studenoga 2021. Donaciju, opremu koja će koristiti u nastavi biologije, primila je ravnateljica, Nada Dominis, u prostorijama gradske vijećnice u Salima. Predstavnici Cromarisa tom su prigodom učenicima održali i edukativnu radionicu pod nazivom “Riba i riblji proizvodi”.

O tradiciji marikulture na tom području i procesima u uzgoju kvalitetne bijele ribe te važnosti uravnotežene prehrane bazirane na konzumaciji ribe, govorila je rukovoditeljica Istraživanja i razvoja u Cromarisu, dipl. ing. agronomije Renata Barić. Nakon edukativne prezentacije, u zabavnom dijelu programa za osnovnoškolce, posebni gost, Luka Bulić, razveselio je prisutne osvrtima, imitacijama i pjesmama o ribama i ribolovu. Radionica je završila slikanjem riba na satu likovne umjetnosti u prostorijama škole, a Cromaris će na temelju tih motiva izraditi blagdanske čestitke za svoje poslovne partnere.

Cromaris je dosad poduzeo brojne aktivnosti usmjerene prema razvoju lokalne zajednice i novih mogućnosti u obrazovanju. Omogućuje obavljanje stručne prakse i posjete proizvodnim lokacijama te stručnu pomoć u pisanju završnih i znanstvenih radova. Spomenimo i projekt “Blue smart” s ciljem stvaranja novih stručnih vještina i znanja te povećanja zaposlenosti u sektoru plavog gospodarstva na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. Cromaris je donirao projekt “Uloga ribarstva i marikulture u regionalnom razvoju” Kluba studenata geografije Zagreb, sudjelovao u projektu Europskog socijalnog fonda i H2020 ParaFishControl na Institutu za oceanografiju i ribarstvo Split te sponzorira KK Zadar.

Cromaris je jedan od lidera akvakulture po kvaliteti i inovativnosti proizvoda a ukupnom razvoju industrije doprinosi i odgovornim poslovnim praksama. Prva je tvrtka u industriji koja je objavila Godišnje izvješće o održivosti, te i na taj način postavila primjer ostalim proizvođačima brancina i orade u svijetu. Posvećenost održivosti sastavni je dio Cromarisove korporativne kulture već dugi niz godina, koji podržava u svim aspektima poslovanja, nastojeći uravnotežiti gospodarske, društvene i okolišne zahtjeve.

Globalnim izazovima održivog razvoja sustavno doprinosi npr. smanjenjem svih vrsta otpada, korištenjem sirovina iz održivih izvora, zaštitom bioraznolikosti i morskih ekosustava te poštivanjem ljudska prava duž cijelog lanca vrijednosti.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!