dalmacijavino-split-upravna-zgrada-midiUkupni su prihodi Dalmacijavina prošle godine iznosili 37,7 milijuna kuna, što je za 18,3 posto manje nego godinu prije, dok su ukupni rashodi porasli za 35 posto, na 214,7 milijuna kuna

Splitsko Dalmacijavino je prošle godine ostvarilo gubitak u iznosu od gotovo 177 milijuna kuna, što je za 64 milijuna kuna ili 56,6 posto veći gubitak nego 2010. godine kada je iznosio oko 113 milijuna kuna, pokazuju podaci iz preliminarnog financijskog izvješća koje je ta tvrtka objavila na Zagrebačkoj burzi.

Po podacima iz izvješća, ukupni su prihodi Dalmacijavina prošle godine iznosili 37,7 milijuna kuna, što je za 18,3 posto manje nego godinu prije, dok su ukupni rashodi porasli za 35 posto, na 214,7 milijuna kuna.

Uprava Dalmacijavina u obrazloženju navodi kako je izvješće rađeno na temelju tzv. privremene bilance.

Prema trenutnim podacima, prošle je godine ostvaren gubitak u poslovanju u iznosu od oko 177 milijuna kuna, pri čemu gubitak u četvrtom kvartalu iznosi 93 milijuna kuna, a u prva tri kvartala 83,9 milijuna kuna.

Glavnina gubitka (60 milijuna) proizlazi temeljem zaračunatih kamata na neplaćene obveze s osnove PDV-a i trošarine, navodi uprava.

Ostatak gubitka, dodaje, najvećim dijelom proizlazi iz troška neotpisane vrijednosti zgrade u Trajektnoj Luci (koji iznosi 35,89 milijuna kuna). Nekretnina u Trajektnoj luci predana je u posjed Lučkoj upravi koja je preuzela nekretninu u ime DORH-a na dan 9. lipnja 2011. sukladno potpisanom sporazumu, navodi se u izvješću.

Iz Dalmacijavina također navode da je tijekom 2011. rješenjima Carinske uprave društvu obračunato daljnjih 27,35 milijuna kuna obveza za trošarinu zbog odbijanja zahtjeva za trošarinskim brojem kojim je tvrtki onemogućeno poslovanje u sustavu odgode plaćanja trošarine.

Napominju i da se na zadnji dan prošle godine iznos od oko 215,2 milijuna kuna iskazanih obveza za trošarine i PDV, uvećano za kamate, nalazi u apsolutnoj zastari za što bi društvo moglo tražiti otpis sukladno Općem poreznom zakonu. Radi se o obvezama do kraja 2003. godine, dok daljnjih 47,25 milijuna kuna obveza iz 2004. također ulazi u apsolutnu zastaru s početkom 2012. godine, ističe uprava splitskog proizvođača pića u obrazloženju izvješća.

Navode i kako je realizacija manja za 10,9 milijuna kuna u odnosu na 2010. godinu, što je “zasigurno i posljedica globalne krize, općenitog pada potrošnje u industriji pića te neprovedene privatizacije”.

“Društvo iščekuje privatizaciju već duži niz godina te na istu malo može utjecati. Društvo je tijekom 2011. preselilo s lokacije u Trajektnoj luci, što je bio rezultat dogovora s Vladom kao uvjet provedbi privatizacije koja još uvijek nije provedena. Ono što se očekuje je da država proda tvrtku jednom od strateških partnera koji se i inače bavi proizvodnom djelatnošću i koji bi ulaganjem u novu tehnologiju osigurao veću konkurentnost na tržištu kao i zapošljavanje novih, ponajprije mladih ljudi grada Splita”, navodi uprava u obrazloženju.

Dalmacijavino je, po podacima iz izvješća, krajem prošle godine imalo 426 zaposlenih. (H)