Potrošači imaju pravo znati što jedu. Kako bi pomogli potrošačima da donose odluke o zdravoj prehrani potrebno je pravilno označavanje hrane. Čitanje deklaracija na hrani kako bismo pametno izabrali hranu prvi je korak u izbjegavanju zdravstvenih poteškoća.

Rekao je to Igor Vujović iz udruge “Potrošač” – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana potrošača koji je posvećen zdravoj prehrani.

Od 13. prosinca 2014. na snagu je stupio novi pravilnik o označavanju hrane u Europskoj uniji. Primjerice, obavezno je navođenje hranjivih vrijednosti za pretpakiranu hranu, a prisutnost alergena te podrijetlo neobrađenog mesa svinja, ovaca, koza i peradi također moraju biti navedeni.

“U našem radu s potrošačima primijetili smo da žele znati više o onome što jedu, ali ne koriste uvijek informacije navedene na proizvodu. Nova pravila Europske unije su korak naprijed, a dobro je što kampanja ‘Potrošači, upoznajte svoja prava!’ pomaže potrošačima shvatiti na koji način mogu dobiti informaciju o proizvodu”, navodi Hana Jurić iz Društva za zaštitu potrošača Istre.

Kako bi se podigla potrošačka svijest o važnosti čitanja oznaka na hrani, kampanja uključuje suradnju s trgovačkim lancima koji su se pridružili kampanji u veljači 2015.

Od 14. ožujka u trgovačkom centru City Center One u Splitu potrošači će moći pronaći letak o označavanju hrane kao i ostalim potrošačkim temama. Na ovaj način potrošači će imati priliku dobiti direktniju informaciju na mjestu gdje donose odluke o kupnji.

Potrošači mogu saznati više o označavanju hrane na internetskoj stranici informativne kampanje Europske komisije “Potrošači, upoznajte svoja prava!”. Tamo također mogu pronaći i letak o označavanju hrane i infografiku, uključujući relevantne institucije koje mogu kontaktirati za savjet i informacije u slučaju bilo kakvih poteškoća.

Prema Consumers Internationalu, bolesti povezane s prehranom osiromašuju obitelji, smanjuju produktivnosti i prijetnja su bankrotu zdravstvenih sustava u svijetu.

Consumers International ističe promociju, dostupnost i pristupačnost procesuirane hrane koja ima visok udio masti, šećera i soli kao ključan problem.

Zalažu se za reformulaciju nezdrave procesuirane hrane kako bi se smanjio udio soli, šećera i masti te restrikcije u oglašavanju nezdrave hrane za djecu što bi trebao biti ključan čimbenik u rješavanju globalnog problema debljine.

U Hrvatskoj su debljina te povezani rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti u porastu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, više od 26 posto djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, dok je više od 20.37 posto odrasle populacije i 11 posto djece pretilo.

Više informacija o pravilnom označavanju hrane dostupno je u priloženim infografikama:

Infografika 1

Infografika 2