U sklopu Dana komunikacija, središnjeg nacionalnog festivala marketinških komunikacija, proglašeni su pobjednici natjecanja IdejaX i Mixx te studentskog natjecanja IdejaXica.

Za natjecanje IdejaXica ove godine prijavljeno je  ukupno 38 radova s 30 studija iz cijele Hrvatske, a pobjedu je odnio rad “Sve u tvojiim rukama” čiji su autori Ivan-Hrvoje Josipović, Tajana Jelčić, Marko Gabrić i Ana-Marija Jadranec, tim studenata s Visoke škole tržišnih komunikacija Agora.

Zadatak ovogodišnjeg natječaja bio je osmišljavanje marketinške strategije za savršenu telekom ponudu usmjerenu prema studentima za klijenta VIPnet d.o.o. Studenti su trebali predložiti ponudu proizvoda i kreirati marketinšku komunikaciju koja je nestandardna, inovativna i drugačija.

Ivana Galić, rukovoditeljica marketinških komunikacija Vipneta i predsjednica žirija IdejaXica je obrazložila izbor pobjednika sljedećim riječima: “Među pristiglim radovima bilo je zbilja teško izabrati najboljeg. No, pobjednički tim, studenti s Visoke škole za tržišne komunikacije Agora imali su najbolji strateški pristup pri izradi prijedloga te su uzeli u obzir sve aspekte tržišta, konkurentsko okruženje, kao i inovativan pristup proizvodima i uslugama. Cijeli koncept ‘Sve u tvojim rukama’ sadrži dugoročno zanimljiv pristup i u skladu je s marketinškom strategijom i željenom pozicijom Vipneta, što je i bio jedan od kriterija pri izradi zadatka. Nakon detaljne razrade svih segmenata vidjet ćemo koje su mogućnosti stvarne implementacije u Vip ponudu. Vjerujem da će nagrada i iskustvo koje su stekli kroz IdejaXicu, studentima donijeti dodatnu prednost jednog dana na tržište rada.”

Natječaj IdejaXica zajednički organiziraju HURA i IAB Hrvatska, a podržavaju ga najvažnije obrazovne institucije u zemlji sa stručnim opredjeljenjem marketinga, kao što su Ekonomski fakultet Zagreb (EFZG), Studij dizajna, Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM), VERN, WantAd School, Agora i drugi.

Za natjecanje IdejaX koje nagrađuje najkreativnije radove realizirane u svim vrstama medija ukupno je bio prijavljeno 123 rada, od strane 36 agencija i 74 oglašivača.

Prestižnu titulu Agencije godine osvojila je Imago reklamna agencija, a slijede ju agencija UTORAK Biro za propagandu koja je osvojila dvije nagrade, u dvije kategorije za kampanju “Iskon – Ne daj babi s kolačima da prođe!”, a treće, četvrto i peto mjesto pripalo je agencijama McCann Zagreb, Senor, BBDO Zagreb i Grey Worldwide Zagreb. Prestižnu nagradu za “Oglašivača godine” osvojila je tvrtka Iskon.

Za nagradu Mixx koja se dodjeljuje za najkreativnije i najučinkovitije radove u online oglašavanju konkuriralo je 60 radova prijavljenih od strane 19 agencija i 42 oglašivača.

Nagradu “Best in Show” osvojila je agencija Brlog (grupa Bruketa&Žinić OM) za kampanju “Izgubljena stranica – Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)” za naručitelja Hrvatska gorska služba spašavanja.

U ostalim kategorijama Mixx nagrade su osvojili: Brand Awareness – “Erste pametna kartica tekućeg računa”, MediaCom, iZone, Infinum za klijenta Erste banka;  Direct Response and Lead Generation (2 pobjednika): “Zabava u tvom tanjuru – Podravka”, Nivas za klijenta Podravka i “Launch – BabyWatch”, Drap za klijenta BabyWatch, Cross-Media Integration “I Have a Kraš on You – Dorina”, Drap za klijenta Kraš prehrambena industrija; Website – “Responsive Zadovoljna.hr”, Web.burza za klijenta Nova TV;  Mobile – “Erste Redomat”, Infinum za klijenta Erste banka Content Marketing & Social Media – “Volim meso – Volim meso”, KIOSK studio za klijenta PIK Vrbovec te Inovativna upotreba tehnologije i Inovativna upotreba tehnologije – “Interaktivni izlozi – Vip”, Grey Worldwide Zagreb za klijenta Vipnet.

IDEJAX – POPIS NAGRAĐENIH RADOVA I AGENCIJA

Nagrade X dodijeljene su u sljedećim kategorijama:

– Agencija godine: Imago reklamna agencija
– Oglašivač godine: Iskon
– Najbolja cjelovita kampanja: “ISKON – Ne daj babi s kolačima da prođe!”, UTORAK_biro za propagandu za klijenta ISKON
– Hrana: “Fridrih šampinjoni – Speed baking”,  Imago reklamna agencija za klijenta Fridrih
– Piće (alkoholno i bezalkoholno): “Ožujsko – Nadimci”, BBDO Zagreb za klijenta Zagrebačka pivovara
– Trgovina i kućanstvo: “Pitroid – Posmrtni marš”, McCann Zagreb za klijenta Atlantic Grupa
– Turizam, kultura i slobodno vrijeme: “Pula film festival – Zaželi, proslava 60. rođendana Pula film festivala”, Sonda za klijenta Pula film festival
– Telekomunikacijske usluge: “ISKON – Ne daj babi s kolačima da prođe!”, UTORAK_biro za propagandu za klijenta Iskon
– Financijske i osiguravajuće usluge: “Erste banka – Gotovinski krediti – Do sutra” Grey Worldwide Zagreb za klijenta Erste&Steiermärkische Bank
– Društvene akcije: “Volonterski centar Zagreb – Uz lijepe riječi i mržnja se liječi”, Imago reklamna agencija za klijenta Volonterski centar Zagreb
– Samopromocija i korporativne komunikacije: “Señor – Brand New Year”, Señor

IdejaX posebna priznanja:  
– Najbolji dizajn i art direction – “Señor – Brand New Year”, Señor
– Najbolji copywriting – “Vina Matković – Iskrena vina”, Señor za klijenta OPG Matković

IdejaX rang lista agencija prema broju bodova:
1. Imago reklamna agencija – 16 bodova
2. UTORAK_biro za propagandu – 10 bodova
3. McCann Zagreb – 9 bodova
4. Señor – 6 bodova
5. BBDO Zagreb – 5 bodova
Grey Worldwide Zagreb – 5 bodova

Ideja X rang lista oglašivača prema broju bodova:
1. Iskon  – 10 bodova
2. Fridrih – 6 bodova
3. Atlantic Grupa – 5 bodova
Zagrebačka pivovara – 5 bodova