Neto dobit je u prošloj godini porasla na 1,82 milijarde eura s 1,75 milijardi ostvarenih godinu dana ranije, što je u skladu s očekivanjima analitičara

Danone, poznati proizvođač mliječnih proizvoda, najavio je otpuštanje 900 ljudi u Europi zbog mršavog rasta dobiti, uzrokovanog padom potražnje u južnom dijelu kontinenta, piše Bloomberg.

Otkazi će zahvatiti i menadžment i administrativne pozicije u 26 zemalja diljem Europe, rekli su u priopćenju iz kompanije sa sjedištem u Parizu, nakon objave malog rasta dobiti u prošloj godini. Otpuštanja su dio plana predstavljenog u prosincu o smanjivanju troškova za 200 milijuna eura tijekom iduće dvije godine.

Potražnja za Danoneovim mliječnim proizvodima, koji čine više od polovice ukupne prodaje, pala je u južnoj Europi gdje se potrošači zbog krize okreću jeftinijim proizvodima.

“Godina 2013. bit će godina tranzicije”, rekao je izvršni direktor Franck Riboud u priopćenju. “Godina u kojoj se želimo vratiti snažnom, profitabilnom rastu do 2014.”

Neto dobit je u prošloj godini porasla na 1,82 milijarde eura od 1,75 milijardi godinu dana ranije, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Danone očekuje da u ovoj godini prihodi porastu za barem 5%, dok predviđaju da će se marže smanjiti za 30 do 50 postotnih bodova. Uvjeri poslovanja će u Europi ostati negativni, a pozitivni na drugim tržištima, priopćili su iz te kompanije. (Banka.hr)