Dugogodišnja trakavica u vezi s prodajom Salfordova portfelja u Srbiji, za koji su bile zainteresirane neke hrvatske tvrtke, završena je njegovom prodajom investicijskom fondu Mid Europa Partners.

Investicijski fond Salford prodao je svoju Danube Foods grupu drugom investicijskom fondu Mid Europa Partnersu.

Time je završena dugogodišnja trakavica u vezi s prodajom Salfordovog portfelja prehrambenih tvrtki u Srbiji, za koje se često nagađalo da bi mogle (trebale) biti mete preuzimanja hrvatskih kompanija.

U vlasništvu Danube Foods grupe srpske su mljekare Imlek, Mlekara Subotica, konditor Bambi te proizvođač vode i bezalkoholnih pića Knjaz Miloš.

Mid Europa Partners, investicijski fond specijaliziran za investicije u središnjoj i istočnoj Europi, kupio je i sve mljekare koje u sastavu Imleka posluju u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Zaključivanje transakcije se, kako je navedeno, očekuje u prvoj polovici ove godine, nakon ispunjavanja svih uvjeta kupoprodajnog ugovora, a financijski podaci transakcije nisu poznati.

“Akvizicija Danube Foodsa pokazuje našu odlučnost da nastavimo podržavati razvoj vodećih poduzeća u Srbiji i regiji, nakon uspješne investicije u SBB-Telemah grupu”, rekao je Robert Knorr, partner Mid Europe koji vodi investicije za jugoistočnu Europu.

Smatraju da se Danube Foods odlično uklapa u investicijske kriterije Mid Europe zbog vodećih brendova i snažnih tržišnih pozicija članica grupe, koje žele još više ojačati kapitalnim ulaganjima i selektivnim akvizicijama u regiji.

Najavljuju daljnju ekspanziju u Srbiji i regiji. S prometom u prošloj godini koji premašuje 400 milijuna eura, Danube Foods grupa srbijanski je i regionalni lider na tržištima mlijeka i mliječnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića.

Salford, iza kojeg prema neslužbenim informacijama stoji ruski kapital, već godinama pokušava prodati tvrtke kojima upravlja Danube Foods, ali ekonomska kriza je taj proces otežala i produljila.

Nekoliko prethodnih pokušaja prodaje propalo je zbog nemogućnosti dogovora o cijeni.

Od hrvatskih kompanija za pojedine tvrtke iz Salfordovog portfelja navodno su bili zainteresirani Agrokor (za Imlek i Bambi), premda su iz Agrokora svojedobno opovrgli namjeru preuzimanja, Podravka (Bambi), a među potencijalnim kandidatima kojima bi te tvrtke “dobro došle”, spominjali su se i Atlantic Grupa, Dukat, Vindija, Kraš…

S druge strane, Salford je u Hrvatsku ušao preko Mljekare Sinj. Iako se od 2010. najavljivala gradnja mljekare u poslovnoj zoni Kukuzovac, do ulaska Hrvatske u EU uvozilo se mlijeko iz Imlekovih mljekara u BiH za nekoliko trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. (Lider)