Situacija se postupno stabilizirala, a uvjereni smo da u Hrvatskoj ne bi trebalo biti nestašica jer na zalihama ima dovoljno robe do nove sezone odnosno berbe, te otkupa voća i povrća. Nadamo se da će ova situacija potaknuti poljoprivrednike da više proizvode te da bi se mogla unaprijediti i ekstenzivna poljoprivreda na manjim površinama. Ovo je vrijeme osvještenja i poljoprivredni patriotizam kojemu svjedočimo zadnjih dana ne smije stati nakon što kriza završi, nego trebamo ozbiljno promijeniti smjer u poljoprivredi. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, poručuje Matijević.

Razgovarala: Anita Alimanović, anita@jatrgovac.hr

Nakon zatvaranja tržnica pokrenuli ste suradnju s više od 100 novih kooperanata koji svoje voće i povrće plasiraju preko vaše tvrtke. Zašto ste se odlučili pomoći OPG-ovcima te kako ste zadovoljni s tom suradnjom?
Marinada je jedna od vodećih regionalnih kompanija koja se bavi djelatnostima organizacije proizvodnje, otkupa, skladištenja, pakiranja i prodaje svježeg voća i povrća te preradom voća i povrća.

Ovim poslom bavimo se već 17 godina te svakodnevno surađujemo s brojnim poljoprivrednim proizvođačima, kako iz Hrvatske, tako i iz regije. Nakon odluke i naputaka Stožera civilne zaštite RH (kao jedne od mjera u borbi protiv širenja pandemije COVID-19) da se zatvore sve tržnice, Marinada je pokrenula mjeru interventnog otkupa, kao mjeru pomoći i podrške poljoprivrednim proizvođačima koji svoje proizvode, zbog predmetne odluke, nisu mogli plasirati putem dosadašnjih kanala prodaje.

Cilj nam je da se roba našim kanalima, na siguran način plasira kroz police gotovo svih trgovačkih lanaca s kojima radimo u Hrvatskoj kako ne bi došlo do nestašica ili prekidanja lanca opskrbe, kao što se to dogodilo u nekim drugim državama.

Ovdje se ne radi o pomoći, kako ste rekli, nego o partnerskom i poslovnom odnosu koji ima za cilj da proizvođači u novonastalim okolnostima lakše plasiraju svoje proizvode do krajnjih kupaca, ali i da im ujedno olakšamo poslovanje kako bi se mogli više baviti proizvodnjom budući da trenutno traju sjetveni radovi, a uskoro kreće i sezona berbi.

Zadovoljni smo prvotnim odazivom, iako još zapravo nije krenula prava sezona, pa očekujemo da će početkom berbe suradnja dobiti na snazi.

Što jedan OPG mora učiniti kako bi ostvario suradnju s vašom tvrtkom, odnosno koje uvjete mora ispuniti?
Marinada ima strogo propisane procedure na koji način radi i pod kojim uvjetima uspostavljamo poslovnu suradnju, kako s kooperantima s kojima ugovaramo zajedničku proizvodnju, tako i s onima od kojih samo otkupljujemo proizvode po tržišnim uvjetima.

Kada je riječ o kooperaciji, naši stručnjaci obave inicijalne razgovore s potencijalnim partnerima kako bi dobili sve potrebne informacije koliko pojedini OPG ili proizvođač ima zemlje, koliku ostvaruje proizvodnju, kakvu ima mehanizaciju, znanje o proizvodnji i drugo.

Potom se zajednički radi na prijedlogu koju proizvodnju pokrenuti te se ide na uspostavu kooperacijske suradnje kroz sklapanje ugovora. Kooperantima dajemo svu potrebnu stručnu pomoć i savjete na koji način proizvoditi uz najbolje prinose i postizati potrebnu kvalitetu, dajemo im kompletan “know how”.

Ako je riječ samo o klasičnom otkupu i tu imamo jasne procedure kako se roba naručuje i kojom dinamikom isporučuje, kako se provodi prijem robe, kontrola i sve ostalo. Naše su propisane procedure podignute na najvišu razinu primjene vrhunskih standarda i imamo dovoljno velike kapacitete da u sustav uključimo veliki broj OPG-a.

Sadašnje okolnosti potvrđuju naš stav da je udruživanje važno te da se usitnjeni proizvođači, s malim proizvodnim količinama često nađu u nezavidnim tržišnim situacijama. Zato smo ponudili da budemo jamac sigurnog plasmana, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu.

Gdje se nalaze vaši otkupni centri i kako u praksi funkcionira otkup od malih proizvođača?
Marinada ima svoje otkupne centre u Opuzenu, Varaždinu, Donjem Miholjcu, Lozanu kod Virovitice te Zagrebu. S otkupnim centrima pokrivamo sve regije i sva proizvodna područja i surađujemo s više od 2.000 proizvođača.

Prema svim našim partnerima, bili oni OPG-i, obrti, male, srednje ili velike tvrtke, imamo isti odnos te gradimo povjerenje i partnersku suradnju.

Marinada, kao organizator proizvodnje, nudi sve potrebne inpute za proizvodnju, osigurava transfer znanja i tehnologija te plasman proizvoda na tržište, a od kooperanta se očekuje da proizvodi po najboljim proizvođačkim praksama i isporučuje robu sukladno ugovorenom.

Prepoznati smo kao lider u otkupu, prodaji i distribuciji voća i povrća, a svoju tržišnu poziciju iz godine u godinu dižemo na višu razinu i širimo poslovanje.

Specijalizirani ste za proizvodnju, otkup, skladištenje, pakiranje i prodaju svježeg i prerađenoga voća i povrća. Što to konkretno znači za kupce, koje sve proizvode mogu pronaći i u kojim trgovačkim lancima?
Marinada ima dva ključna segmenta poslovanja. Osim organizacije proizvodnje te otkupa voća i povrća kroz naše otkupne centre te distribucije i plasmana kroz trgovačke lance do krajnjih potrošača, bavimo se i preradom.

Kada je riječ o otkupu, naš tržišni udjel je, ovisno od godine, između 10 do čak 20 posto u Hrvatskoj. Govorim o otkupu legalnih količina voća i povrća jer se jedan dio trgovine voća i povrća u našoj zemlji odvija i kroz sivo tržište.

Drugi segment našeg poslovanja je prerada voća i povrća kroz dva programa – slatki i kiseli. Marinada u dijelu konzerviranja voća i povrća, koji čine primjerice proizvodnja kiselih krastavaca, cikle, paprike, ajvara, kao i proizvodnja džemova, pekmeza i drugog, drži tržišni udjel od 50 posto na hrvatskom tržištu.

Radimo privatne robne marke za većinu trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a jedan dio asortimana izvozimo u regiju. Imamo i svoj brend DoOra koji je prepoznat od velikog broja potrošača u Hrvatskoj.

Koliko trenutno imate zaposlenika? U kojoj mjeri se promijenila vaša dnevna poslovna rutina pojavom pandemije koronavirusa?
Marinada zapošljava 350 radnika, dok s povezanim tvrtkama imamo gotovo 500 zaposlenih. U sezoni angažiramo velik broj sezonskih radnika. Sve tvrtke i proizvođači imaju zadnjih godina velike probleme s nedostatkom sezonaca.

Smatramo da je Vlada, po uzoru na druge europske zemlje, trebala kroz gospodarske mjere, pronaći način da se nezaposleni koji primaju neki oblik naknade od države, uslijed krize, omogućiti lakši angažman za rad u poljoprivredi. Posebno je to važno jer je više od 60 posto naših poljoprivrednika starije od 65 godina, a to je u ovoj krizi važno budući da je to najosjetljivija skupina koja je na udaru virusa.

Poslovanje se odvija pod strogim kontrolama – od sirovine, proizvodnje, do isporuke roba – to je bio slučaj i prije izricanja mjera vezanih uz pandemiju COVID-19 od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, s obzirom na to da smo pratili situaciju u okruženju te poduzimali potrebne korake i prije izricanja službenih mjera.

Pokrenute su i dodatne aktivnosti kako bi naši zaposlenici bili zaštićeni te se osiguralo neometano poslovanje i kontinuitet isporuka na tržište. Nastavili smo raditi uobičajenom dinamikom, ali pod pojačanim procedurama.

Prilagodili smo se otežanom funkcioniranju lanaca isporuke roba, posebice kada je riječ o izvozu, a zbog pojačane potražnje morali smo intenzivirati isporuku kako bi sve trgovine u kojima smo prisutni bile dovoljno opskrbljene.

Situacija se postupno stabilizirala, a uvjereni smo da u Hrvatskoj ne bi trebalo biti nestašica jer na zalihama ima dovoljno robe do nove sezone odnosno berbe, te otkupa voća i povrća. Nadamo se da će ova situacija potaknuti poljoprivrednike da više proizvode te da bi se mogla unaprijediti i ekstenzivna poljoprivreda na manjim površinama.

Nadamo se da će se i opskrba i cjelokupan društveni život stabilizirati čim prije je to moguće. Znamo da je u ovim uvjetima teško gledati daleko naprijed, ali možete li nam dati osnovne smjernice vaših planova i ciljeva u nadolazećem razdoblju?
Danas je nezahvalno predviđati što će se događati u budućnosti. Cijeli svijet, posebice mi u gospodarstvu zatečeni smo ovom novom situacijom i teško nam je predvidjeti do kada će ona trajati i kako će utjecati na opskrbne lance. Ova nas situacija u Hrvatskoj treba osvijestiti i okrenuti prema poljoprivredi i proizvodnji hrane kao jednoj od najvažnijih gospodarskih grana.

Moramo promijeniti poslovni model i strategiju poljoprivrede tako da se usmjerimo na povećanje samodostatnosti uz paralelno podizanje konkurentnosti kako bi vratili Hrvatsku s liste uvoznika na poziciju izvoznika hrane.

Kriza je prilika za hrvatsku proizvodnju, posebice voća, povrća, mesa, ali i proizvoda dodane vrijednosti. Potrebno je investirati u proizvodnje koje će pokrenuti zapošljavanje i zadržavanje mladih ljudi u ruralnim sredinama. Pritom je potrebno jačati horizontalne i vertikalne integracije unutar same poljoprivrede te između poljoprivrede i prehrambenog sektora te osigurati jačanje istraživanja i razvoja u poljoprivredi.

Ovo je vrijeme osvještenja i poljoprivredni patriotizam kojemu svjedočimo zadnjih dana ne smije stati nakon što kriza završi, nego trebamo ozbiljno promijeniti smjer u poljoprivredi. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!