Njemačka poštanska i logistička grupa Deutsche Post DHL u četvrtak je izvijestila da je 2022. godinu zaključila s dvoznamenkastim skokom prihoda zahvaljujući prije svega međunarodnom poslovanju DHL-ovih odjela.

Prihod joj je u 2022. uvećan za 15,5 posto u odnosu na rekordnu prethodnu godinu, na 94,4 milijarde eura, pokazuje poslovno izvješće.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) također je dosegnula novu rekordnu razinu, od 8,4 milijarde eura, veća je za šest posto nego u 2021.

Neto dobit je porasla je s 5,1 milijarde, na 5,4 milijarde eura, pokazuje izvješće.

Temeljem rekordnih rezultata u 2022. upravni i nadzorni odbor predložit će dioničarima na godišnjoj skupštini početkom svibnja povećanje dividende na 1,85 eura po dionici. U 2022. isplaćeno je 1,80 eura.

Najavljuju i povećanje vrijednosti programa otkupa dionica za razdoblje od 2022. do 2024., za milijardu eura, na ukupno tri milijarde eura.

Zbog kontinuirano neizvjesnog gospodarskog oporavaka logistički koncern za ovu godinu predviđa manju EBIT, u rasponu od šest do sedam milijardi eura.

“Usporavanje globalnog gospodarskog rasta zrcali se u našim prognozama EBIT-a. Zato ćemo u prvoj polovini 2023. biti posebno oprezni i fokusirati se na upravljanje našim prinosom i troškovima”, rekla je financijska direktorica Melanie Kreis.

Za 2025. ciljaju EBIT od preko osam milijardi eura, stoji u priopćenju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!