Koncern Agrokor danas će do kraja dana uplatiti većinskim vlasnicima Mercatora 172 milijuna eura za njihovih 53 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, objavila je u petak Slovenska tiskovna agencija koja se poziva na neslužbene informacije.

Agrokor je po nekim podacima već otvorio poseban račun za izvršenje transakcije, s kojega će svakom od članova prodajnog konzorcija isplatiti njihove udjele, navodi slovenska agencija.

U konzorciju su Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje i NFD Holding.

Prema pravilima o preuzimanju poduzeća koja su na snazi u Sloveniji, Agrokor će nakon realizacije posla u roku od mjesec dana morati objaviti javnu ponudu o preuzimanju cijelog Mercatora, ponudivši ostalim vlasnicima istu cijenu koja je dogovorena s većinskim prodajnim konzorcijem, a koja iznosi 86 eura po dionici.

Slovenski mediji u petak navode da je operacija preuzimanja Mercatora od hrvatskog koncerna gotova stvar i da najveća slovenska trgovačka organizacija odlazi iz “slovenskih ruku” te upozoravaju na velike promjene koje se mogu očekivati nakon što Agrokor preuzme stvari u svoje ruke.

Ljubljanski tjednik “Mladina” “krivnju” za prodaju Mercatora pripisuje premijerki Alenki Bratušek koja je do prije nekoliko mjeseci tvrdila da na postupak uopće ne može djelovati, dok sada tvrdi drukčije i upozorava da Agrokor kao novi vlasnik ne smije previše otpuštati zaposlene u Mercatoru.

Ljubljansko “Delo” navodi da je prodaja Mercatora u Sloveniji “vruća tema” koja potiče mješovite osjećaje. S jedne strane, bankama i drugim tvrtkama dioničarima prodaja udjela dobro će doći da stabiliziraju svoje financijsko stanje, ali Agrokor cijeli posao, kako tvrdi Delo, financira “prvenstveno dugovima”.

Dioničari Mercatora dobit će, međutim, tri puta manje novca od ponude koju je prije nekoliko godina dao taj isti Agrokor, a nije dobro što je prodaja slovenskog trgovca postala istaknuta politička tema pred prijevremene izbore 13. srpnja, navodi vodeći slovenski list u komentaru “Zbogom Mercator”.

Uz isplatu dogovorenih sredstava dioničarima Agrokor će Mercator dokapitalizirati s dodatnih 225 milijuna eura, od čega će većinu dobiti banke kod kojih je Mercator zadužen, navodi Slovenska tiskovna agencija.

Ministar za gospodarstvo u odlazećoj slovenskoj vladi Metod Dragonja izjavio je u petak da je Mercator prodan po preniskoj cijeni.

“Niska postignuta cijena govori o slabostima dioničara koji prodaju svoje udjele”, rekao je Dragonja na savjetovanju o mogućnostima alternativnog vlasničkog preoblikovanja Mercatora. Dodao je da je uvjeren kako prodaja Mercatora nije bila neizbježna, te da je način financiranja cijele operacije upitan jer se izvodi velikim kreditnim zaduživanjem koje bi moglo pasti na sam Mercator.

Koncern Agrokor već je na račune tvrtki u prodajnom konzorciju vlasnika Mercatora uplatio dogovorene iznose po aneksu na kupoprodajni ugovor, objavio je na svojim web-stranicama slovenski poslovni dnevnik Finance koji se poziva na neslužbene informacije.

Prema slovenskom zakonu o preuzimanjima, Agrokor sada u roku 30 dana mora dati javnu ponudu o preuzimanju preostalim Mercatorovim dioničarima.

Budući da je dogovorena cijena po dionici 86 eura, za kupnju svih dionica Mercatora koncern Agrokor trebao bi isplatiti ukupno 325 milijuna eura, a zajedno s dogovorenom dokapitalizacijom najvećeg slovenskog trgovačkog lanca cijela operacija Mercator stajala bi ga oko 550 milijuna eura. (Tportal.hr / Hina)