djecje pelene midiNajvažniji kanal prodaje za kategoriju dječjih pelena su drogerije koje čine 47% ukupne količinske prodaje

Mala beba, duda ti treba. Trebaju ti pelene, žute i zelene … mnogi se sjećaju ove rugalice kojom bi kao mala djeca znali zadirkivati svoje vršnjake.

A da su nam trebale pelene znaju svi do treće godine života, neki čak i duže.

Pelene se u različitoj formi i od različitih materijala koriste praktički otkad je čovječanstva. Životinjska koža, lišće, tkanina i papir samo su neki od materijala koji su se kroz povijest koristili za izradu pelena.

U današnje vrijeme u najvećoj mjeri koriste se jednokratne papirne pelene, a na popularnosti sve više dobivaju platnene pelene kao poglavito ekološki prihvatljivija alternativa zbog velike količine otpada koji se svakodnevno generira bacanjem jednokratnih pelena, premda oponenti ove teze tvrde da se više onečićenja postiže svakodnevnim pranjem platnenih pelena i upotrebom deterdženata.

Da ne ulazimo u debatu “za ili protiv“ ova analiza odnosi se isključivo na jednokratne dječje pelene koje možemo pronaći u svakoj trgovini, drogeriji ili čak benzinskoj postaji.

RAZNIH VRSTA I SVOJSTAVA
Dječje pelene su kategorija koja obuhvaća proizvode čiji je zadatak postići da koža beba i male djece ostane suha. To su jednokratni proizvodi od papira koji sadrže upijajući materijal te imaju vodootpornu površinu, a učvršćuju se pomoću ljepljive trake u struku.

Mogu biti namijenjene za dječake ili djevojčice, a mogu biti i univerzalne. Neke pelene čak mogu imati dodatna zaštitna svojstva, npr. hipoalergenske pelene, PH uravnotežene pelene i sl.

POZITIVAN TREND
djecje-pelene-kolicinski-udjeli-graf-002Kategorija dječjih pelena u zadnjih je 12 mjeseci (od studenoga 2010. do listopada 2011. godine), na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, diskontnih objekata i ljekarni), ostvarila prodaju od 149,9 milijuna komada što je +6,1% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno, vrijednosna prodaja iznosila je 224 milijuna kuna, što je porast od+1,6% u odnosu na godinu ranije.

Vodeći proizvođač prema količinskom udjelu u kategoriji (s pripadajućim trgovačkim robnim markama), u zadnjih godinu dana na hrvatskom tržištu je Procter&Gamble (Pampers), a slijede ga trgovačke robne marke, SCA Hygiene (Libero), Violeta (Violeta) te Kimberley Clark (Huggies).

OD MINI DO MAXI
Najznačajnija podjela dječjih pelena je ona prema veličini. Najveći dio – 32% količinske prodaje kategorije – zauzimaju ‘maxi’ pelene (8-19 kg), 25% otpada na ‘junior’ pelene (u ovisnosti o proizvođaču namijenjeno djeci od 11 do 25 kg), 14% čine ‘large/maxi plus’ pelene (9-20 kg), 13% ‘midi/medium’ pelene (4-10 kg), 7% ‘extra large’ pelene (18 – 30kg), 6% ‘mini’ pelene (3-6 kg), dok najmanji dio kategorije (2%) čine pelene za novorođenčad (2-5 kg).

Prema porijeklu, većina pelena je uvozna (91% količinske prodaje), dok je samo 9% domaće proizvodnje.

djecje-pelene-lokacija-prodaje-graf-001DROGERIJSKI ARTIKAL
Najvažniji kanal prodaje za kategoriju dječjih pelena su drogerije koje čine 47% ukupne količinske prodaje.

Sljedeći po važnosti su supermarketi koji u prodaji kategorije sudjeluju s 26%, dok se kroz hipermarkete plasira 17% kategorije.

Nadalje slijede velike trgovine mješovitom robom s prodajnim udjelom od 7%, dok srednje i male trgovine mješovitom robom zajedno čine tek 4% prodaje.

To i nije neobično jer pelene s jedne strane zauzimaju velik dio police (što uvjetuje sužen asortiman u manjim trgovinama), a s druge strane kupci najčešće kupuju velika pakiranja zbog uštede.

djecje-pelene-midiMANJE DJECE, VIŠE RAZVODA
Prema procjeni Ujedinjenih Naroda svjetska populacija je u prošloj godini dosegnula brojku od sedam milijardi ljudi. I dok se u posljednjih 12 godina broj stanovnika Zemlje rapidno povećao za čak milijardu, Hrvatsku već tri desetljeća možemo ubrojiti u niskonatalitetne zemlje, čija je stopa rađanja oko 9 na 1000 stanovnika u zadnjih desetak godina. U 2011. godini broj novorođene djece drastično je pao. Rođeno je 2000 djece manje nego u 2010.godini.

Naime, tijekom prvih deset mjeseci prošle godine rodilo se 34.335 djece, a u istom razdoblju 2010. rodilo ih se 36.228. Osim pada nataliteta, prvih deset mjeseci prošle godine obilježio je i pad broja sklopljenih brakova i blagi porast broja razvoda. Pad broja novorođenih u 2011. od pet posto u odnosu na godinu prije najveći je godišnji pad u ovom stoljeću, no demografi u ovom negativnom trendu ne vide ništa neobično. Razlozi su nemogućnost rješavanja stambenog pitanja i rastuća nesigurnost zaposlenja.

Djecje pelene
KRISTINA VRDELJA

nielsen-logo-potpis-wide