Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u razdoblju od siječnja do kolovoza 2015. uvezeno je 609 tona meda, ukupne vrijednosti 1,45 milijuna eura, a izvezeno 158 tona, u vrijednosti 765.537 eura.

med-midiTo upućuje na činjenicu da uvoz meda drastično raste te da je uvezeni med višestruko jeftiniji od izvezenog, rečeno je to na sjednici Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica u HGK – Županijskoj komori Virovitica pod predsjedanjem Željka Vrbosa, voditelja Grupacije, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u pčelarstvu na području Virovitičko-podravske županije.

Na sjednici je zaključeno da je potrebno učiniti maksimalne napore radi smanjenja gubitaka pčelinjih zajednica, koji, u Virovitičko-podravskoj županiji, ovisno o lokaciji, iznose 7 – 50 %, zbog čega je, u budućnosti, upitna proizvodnja meda u ovom opsegu.

Zaključeno je i da se osnaže aktivnosti, nastupima na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu, na brendiranju meda iz Virovitičko-podravske županije te da se održi kontinuitet ocjenjivanja meda, kojim se argumentira izuzetna kvaliteta meda, osobito bagrema i lipe, s područja Virovitičko-podravske županije, što će pridonijeti povećanju potražnje i plasmana meda.

“Potrebno je nastaviti kontinuitet održavanja stručnih predavanja za pčelare, s ciljem stjecanja novih znanja i primjene tih znanja u praksi. Istovremeno, građanima treba predočiti sve informacije o korisnosti meda za ljudsku upotrebu”, rečeno je.

Istaknuta je i potreba upoznavanja potrošača s kvalitetom i prednostima domaćeg, hrvatskog meda u odnosu prema uvoznom medu, upitne kvalitete, te razmjene iskustava s pčelarima iz drugih europskih zemalja (Slovačka, Mađarska i dr.), s ciljem unaprjeđivanja pčelarske proizvodnje u Hrvatskoj, osobito subvencioniranja selećih pčelara. (glas-slavonije.hr)