Dražen Kocijan – Velpro centar d.o.o.

Velpro od svog osnutka uspješno surađuje s malim trgovcima, a partnerski odnos se kontinuirano proširuje kroz različite projekte koji za cilj imaju podršku, očuvanje i unapređenje poslovanja malih trgovaca u Hrvatskoj, ističe Dražen Kocijan, predsjednik Uprave tvrtke Velpro-centar

Svojom raširenom logističkom mrežom Velpro osigurava isporuku robe u svim dijelovima Hrvatske, a širinom asortimana omogućuje cjelovitu opskrbu na jednom mjestu. Kvalitetna usluga u najvećoj hrvatskoj veleprodaji podrazumijeva i suvremeni sustav naručivanja robe putem interneta, dodaje Kocijan.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Cijelu ste svoju profesionalnu karijeru proveli u kompanijama koje posluju u sklopu Agrokor koncerna. Možete li nam izdvojiti glavne momente svojeg dosadašnjeg poslovnog puta?
Od 1997. godine radim u Konzumu u područjima nabave, prodaje i logistike, a 2001. sam postao izvršni direktor Područja tradinga. Potom 2007. godine preuzimam poziciju predsjednika Uprave Tiska.

Za vrijeme mog rada u Tisku fokus mi je bio na optimizaciji poslovanja i informatizaciji tvrtke, modernizaciji mreže s novim tipovima kioska kao i na uvođenju novih segmenata poslovanja poput elektroničkih roba i usluga, financijskih usluga i projekta Tisak paketa koji je danas najbrže rastući biznis u tom segmentu na tržištu.

Ujedno, od 2015. godine obnašam i dužnost predsjednika Udruge trgovine Hrvatske udruge poslodavaca. Naposljetku, krajem prošle godine preuzeo sam poziciju predsjednika Uprave nove Agrokorove veleprodajne tvrtke Velpro-centar d.o.o.

Kao što ste naveli, Velpro se početkom godine izdvojio iz sustava Konzuma te postao zasebna tvrtka s osnovnim fokusom poslovanja u segmentu veleprodaje i HoReCa kanala. Kako je ova organizacijska promjena utjecala na poslovanje Velpro-centra?
Veleprodaja oduvijek za Agrokor predstavlja značajan poslovni segment. Odvajanjem Velproa od Konzuma stvorio se prostor da se veleprodajnom segmentu pruži dodatni fokus i pažnja, što s obzirom na značajan sadašnji, ali i budući potencijal veleprodaje i turizma u Hrvatskoj, uistinu i zaslužuje.

Velpro-Dražen Kocijan - lead01Naš je zadatak u Velpro centru da taj potencijal iskoristimo na najbolji mogući način, primarno kroz kvalitetnu i partnersku suradnju s HoReCa segmentom od kojeg imamo velika očekivanja, ali i od svih naših drugih partnera, kao što su mali trgovci, obrtnici i druge pravne osobe.

Krajem lipnja otvorili ste prvi HoReCa centar u centru Splita. Koliko imate veleprodajnih objekata u Hrvatskoj, koja je njihova ukupna površina te koliko proizvoda nudite svojim partnerima?
Otvorenje HoReCa centra u Splitu prvo je u nizu planiranih pet novih otvorenja Velpro HoReCa centara u narednom periodu. Ideja cijelog projekta bila je pozicionirati se što bliže kupcima, osobito restoranima i kafićima kao važnom dijelu HoReCa segmenta.

Ključna razlika između ovog novog formata Velpro HoReCa centra i našeg standardnog Velpro centra je veličina. Naš splitski Velpro HoReCa centar ima nešto više od 150 četvornih metara neto prodajne površine i 1.000 artikala, dok je prosjek naših redovnih centara kvadratura od cca 3.000 – 4.000 kvadrata i 12.000 artikala.

Međutim, kod tog novog formata sve je fokusirano na uslugu, dostupnost i lokaciju, koja nam omogućuje brzu i hitnu opskrbu ugostiteljskih objekata u samom središtu određenih turističkih lokacija. Na primjer, u takvim centrima u ponudi imamo rashlađena pića odmah spremna za posluživanje.

Uz dostavu električnim dostavnim vozilima spremno, efikasno i pravovremeno odgovaramo na sve potrebe ugostitelja i povećanje potražnje. Za redovne narudžbe ukupnog asortimana svim kupcima su i dalje na raspolaganju naših 25 Velpro centara u cijeloj Hrvatskoj, čija kombinirana površina premašuje 100.000 četvornih metara. Svojim kupcima nudimo asortiman s više od 12.000 artikala.

Ujedno, kako bismo zadovoljili specifične potrebe HoReCa segmenta, razvijeno je više od 800 artikala vlastitih trgovačkih marki Rial, Profiline i Profiline Exclusive. Zadovoljstvo naših kupaca uvijek je na prvom mjestu i to je misao vodilja svih razvojnih projekata u koje se upuštamo.

Od početka svibnja ove godine imamo i novu poslovnu politiku temeljem koje je došlo do sniženja cijena u Velpro centrima od 3-5% zavisno o kategoriji asortimana, kojim će se partnerima dodatno osigurati najpovoljnije i najkonkurentnije cijene na veleprodajnom tržištu. Pri tome smo u asortiman uveli i potpuno nove kategorije namijenjene isključivo hotelima i restoranima, poput ribe i specijalnih obrada premium mesa.

Predstavite nam asortiman Velpro-centra. Koje su kategorije najobrtajnije?
Velpro prodaje i distribuira svježu hranu, voće i povrće, svježe meso i ribu, pakiranu hranu, pića, kozmetiku i kemiju, sezonski asortiman, uredski pribor, tehničku robu i profesionalni asortiman za ugostitelje i hotelijere koji čine značajan segment poslovanja veleprodaje.

Također, nudimo širok asortiman za opremanje hotela, restorana i caffe barova. Našu uslugu projektiranja i opremanja za sve naše partnere realiziramo najvećim dijelom u suradnji s hrvatskim proizvođačima, među kojima se osobito izdvajaju Klanjčić, Weninox, Ancona i Eurotom.

Velpro HoReCa centarObrtaj pojedinih kategorija razlikuje se za male trgovce i HoReCa sektor, ali svakako da su u sezoni različita pića jedan od najobrtajnijih segmenata. Svojom raširenom logističkom mrežom Velpro osigurava isporuku u svim dijelovima Hrvatske, a širinom asortimana omogućuje cjelovitu opskrbu na jednom mjestu.

Kvalitetna usluga u najvećoj hrvatskoj veleprodaji podrazumijeva i suvremeni sustav naručivanja robe putem interneta. Preko naših centara, najviše robe hrvatskog porijekla dolazi do trgovaca, hotelijera, a preko njih i do krajnjih potrošača.

U obalnom dijelu Hrvatske poseban izazov predstavlja opskrba trgovina i ugostiteljskih objekata na otocima. Kako rješavate ove izazove te što sve nudite svojim partnerima, kako na otocima, tako i u drugim dijelovima zemlje?
Ukupna veleprodaja u Hrvatskoj ima u velikoj mjeri sezonski karakter te je poslovanje koncentrirano za vrijeme turističke sezone odnosno nekoliko ljetnih mjeseci. Pritom se mi u Velprou trudimo kontinuirano prilagođavati našim kupcima i unaprjeđivati kvalitetu usluge u danim uvjetima.

Jedan od imperativa našeg poslovanja upravo je kvalitetna logistička podrška prema svim našim partnerima. Svjesni smo izazova na tom području, no iznimno smo fokusirani na kvalitetnu realizaciju u toj domeni. Osim toga, Velpro raspolaže s više od 250 vozila koja naše poslovanje čine kvalitetnim i u nezavidnim uvjetima.

Velpro je u zadnjih godinu dana potpisao brojne ugovore s udrugama malih trgovaca koje posluju diljem Hrvatske. Recite nam nešto više o toj suradnji?
Potpisani sporazumi potvrda su uspješne višegodišnje suradnje i podrške malim trgovcima u Hrvatskoj. Velpro od svog osnutka uspješno surađuje s malim trgovcima, a partnerski odnos se kontinuirano proširuje kroz različite projekte koji za cilj imaju podršku, očuvanje i unapređenje poslovanja malih trgovaca u Hrvatskoj.

Velpro HoReCa interijerKroz različite programe, od kojih je možda najpoznatiji upravo naš projekt Plus marketa, malim trgovcima omogućuje se smanjenje troškova, implementacija suvremenih maloprodajnih praksi i znanja te ukupno povećanje efikasnosti poslovanja. Kroz novu poslovnu politiku koju smo primijenili, njima je dana dodatna podrška kroz niže cijene i dodatne marketinške aktivnosti.

Koliko je segment male trgovine značajan za ukupno poslovanje Velpro-centra te što mali trgovci dobivaju od vas kao partnera?
Partnerski odnos s malim trgovcima od iznimnog je značaja za naše poslovanje, a cilj samog projekta je jačanje položaja malih trgovaca, unapređenje hrvatske trgovine i proizvodnje te na koncu zaštita domaće proizvodnje. Malim trgovcima je osigurana logistička podrška, konkurentne cijene te promotivna i marketinška podrška u sklopu koje se provode i akcije za krajnje kupce Plus marketa.

Koliko trgovaca danas posluje u sklopu programa Plus market te kako ste zadovoljni razvojem tog projekta?
Pod brendom Plus market trenutno je više od 1.100 prodajnih mjesta. Sam projekt je u zadnjih deset godina pokazao svoju opravdanost i svojevrsnu nužnost kroz razne parametre.

Svakodnevno radimo na razvoju novih modela i projekata koji će doprinijeti dodatnom razvoju programa i u konačnici opravdati povjerenje postojećih, ali i budućih partnera.

U osvrtu na 2015. godinu možete li reći kako ste zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima? Koliko je iznosio ukupni prihod i ostvarena neto dobit u usporedbi s prethodnom godinom? Što je presudno utjecalo na taj poslovni rezultat?

Tijekom 2015. godine Velpro je poslovao unutar Konzuma. Izdvajanjem tog biznisa stvorile su se pretpostavke za kvalitetniji i prihvaćeniji pristup samom tržištu. Bilježimo rast prodaje u svim segmentima poslovanja, kod malih trgovaca više od 5%, dok se kod HoReCa kupaca taj rast penje čak iznad 50% u odnosu na prethodno godišnje razdoblje.

Koje ste glavne investicije realizirali tijekom 2015. godine te koji su osnovni ciljevi tih investicija? Što ste kao glavna ulaganja planirali do kraja 2016. godine?
Glavne investicije usmjerene su na širenje mreže Velpro centara, ulaganja u nova IT rješenja i web platformu za naručivanje robe te ulaganja u vozni park, gdje smo samo ove godine kupili dodatnih 50 kamiona nužnih za kvalitetu usluge distribucije prema kupcima.

Rast potrošnje već 21 mjesec zaredom svakako je poticajna vijest za tržište robom široke potrošnje. U veleprodajnom segmentu jednako važna je i turistička potrošnja koja je lani bila rekordna. Kakve tržišne trendove očekujete u ovoj godini?
Svi pokazatelji upućuju na to da će i ova turistička sezona u Hrvatskoj biti rekordna. Najave naših partnera u hotelijerstvu, malih obiteljskih hotela, ali i velikih hotelskih lanaca, su također odlične, što nas posebno veseli.

Velpro -Dražen Kocijan - lead02Velpro je tako već u prvom kvartalu ove poslovne godine zabilježio 15% porast prodaje samo u segmentu malih obiteljskih hotela, a s obzirom na značaj turističke sezone na naše poslovanje, očekujemo da na nivou godine rast prodaje u HoReCa kanalu premaši 50%.

Svakako nas vesele i pokazatelji rasta potrošnje već 21 mjesec zaredom, budući da je za naš segment poslovanja upravo potrošački optimizam od iznimnog značaja i jedan je od najvažnijih indikatora budućeg rasta i smjera kretanja tržišta. Sve navedeno su odlične vijesti te je sada na nama da u suradnji s našim partnerima na najbolji način iskoristimo sveukupne prednosti tih kretanja.

Na akciji Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam u Poreču ugovorili ste suradnju s Agrofructus Grupom. Kakvu suradnju ostvarujete s domaćim proizvođačima te koliki je udio hrvatskih proizvoda u vašem asortimanu?
Velpro je iznimno fokusiran na poticanje domaće proizvodnje i podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma u svakom trenutku i to naši partneri prepoznaju. Bilo da se radi o ponudi voća i povrća, mesa ili ostalog asortimana, partnerska suradnja je iznimno kvalitetna.

Zajednička vizija dovela je do potpisivanja sporazuma koji omogućuju da hrvatski poljoprivredni proizvodi, voće i povrće, budu sastavni dio ponude hotela i restorana u Hrvatskoj. To je možda i jedan od najboljih konkretnih primjera približavanja zelene i plave Hrvatske te povezivanja hrvatskih proizvoda s hrvatskim turizmom.

velpro-zgrada-ftd 777Zadnje istraživanje Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) pokazuje da je udio hrvatskih proizvoda u hotelijerstvu oko 72%. To je značajan udio, ali on također sugerira da u Hrvatskoj imamo još puno prostora za unapređenje, pogotovo u segmentu svježeg asortimana.

Autentična gastronomska i enološka ponuda u sve će većoj mjeri postajati neizostavan dio ukupnog turističkog doživljaja Hrvatske za svakog gosta te će se sukladno tome zasigurno povećati i fokus HoReCa kanala na nabavku kvalitetnih, konkurentnih i autentičnih domaćih proizvoda. Upravo u tom segmentu krije se i velika konkurentska prednost Velproa kao partnera HoReCa kanala, koji nudi bogat asortiman od 12.000 većinom hrvatskih proizvoda.

Koliko djelatnika ima Velpro-centar u ovom trenutku? Planirate li dodatna zapošljavanja tijekom 2016. godine?
Trenutno zapošljavamo više od 1.300 djelatnika i taj broj kontinuirano raste. S obzirom na niz projekata koje planiramo, za očekivati je da ćemo nastaviti u istom smjeru.