gazirana-ezalkoholna-pica-trendovi-brendovi-ipsos.-ftd 777Od 2008. godine ukupan trend korištenja kategorije bilježi tek blagi pad od nekoliko postotaka, no indikativno je da se udio potrošača koji kategoriju koriste svakodnevno smanjio za pola (s 15% na 7%)

U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju bezalkoholnih gaziranih pića te brendove unutar nje. Riječ je o alatu za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija.

bullet-bezalkoholna-pica-bulletBRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2016. godine.

TREND KORIŠTENJA U PADU
Bezalkoholna gazirana pića su zbog svoje dostupnosti i raznolikosti postala učestali dio naše svakodnevice. Konzumiramo ih kad želimo ugasiti žeđ ili samo trebamo dodatni stimulans u današnjem ubrzanom tempu života.

Zbog sve izraženijeg trenda potrošača koji zahtijevaju proizvode s manje šećera, primjetno je da se proizvođači trude udovoljiti potrebama tržišta pa sve češće i u ovoj kategoriji nailazimo na proizvode s manjim udjelom šećera.

brandpiramide-top 3 brendaU populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine čak 77% potrošača bar ponekad konzumira kategoriju. Od 2008. godine ukupan trend korištenja kategorije bilježi tek blagi pad od nekoliko postotaka, no indikativno je da se udio potrošača koji kategoriju koriste svakodnevno smanjio za pola (s 15% na 7%). Za 43% korisnika kategorije bezalkoholnih gaziranih pića jako je bitna marka proizvoda koji konzumiraju.

Velikih korisnika kategorije bezalkoholnih pića koji kategoriju konzumiraju bar 2-3 puta tjedno je 29%. Srednjih korisnika koji kategoriju konzumiraju 2-3 puta mjesečno je 27%, a malih korisnika koji bezalkoholna gazirana pića konzumiraju jednom mjesečno i rjeđe je 21%. Veliki korisnici ove kategorije su značajno više od prosjeka populacije mlađi muškarci u dobi od 15-29 godina, neoženjeni te žive u Slavoniji.

STAVOVI, STILOVI I BRENDOVI
S obzirom da se radi o mlađoj dobnoj skupini ne iznenađuje da se veliki korisnici bezalkoholnih gaziranih pića prilikom kupovine prvenstveno vode imidžom proizvoda. Slobodno vrijeme uglavnom provode družeći se s prijateljima, zanimaju ih sport i tehnologija te su skloniji internetu i novinama od ostalih medija.

Oko polovine velikih korisnika smatra da bezalkoholna gazirana pića nisu dobra za zdravlje te radije piju manje slatka. Češće ih piju kod kuće nego u ugostiteljskim objektima. Također, smatraju da su poznate marke unutar ove kategorije preskupe te im cijena igra veliku ulogu prilikom odabira.

brandScoreOsim općenitog praćenja kategorije bezalkoholnih gaziranih pića unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

Prvi brend u kategoriji bezalkoholnih pića među velikim korisnicima je Coca-Cola s 82% korisnika. Drugi brend je Cockta s udjelom od 41%, a treći Fanta s 38% korisnika.

U okviru BRANDpulsa provodi se i usporedba brendova na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni. I prema BRANDscore-u Coca-Cola je vodeći brend u kategoriji bezalkoholnih gaziranih pića među velikim korisnicima. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima. Cockta je i ovdje drugoplasirana, dok se na treće mjesto probio Pepsi.

karla-kovač-ipsos-potpis