Iz Dukata su priopćili da su na temelju rezultata analiza vlastita sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija, koje su potvrdile nalaze, privremeno prekinuli otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojemu je utvrđena povećana razina aflatoksina.

Tom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko.

Budući da je kao izvor aflatoksina utvrđena nesukladna stočna hrana, radi što bržeg rješavanja problema Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikrofiksatora koji bi razinu aflatoksina trebali smanjiti ispod dopuštene razine.

U priopćenju se ne navodi kojom su se metodom koristili u analizi uzoraka ni u kojem su nezavisnom laboratoriju nalazi potvrđeni.

Antun Laslo, čelnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, izjavio je za HTV da je Dukatova odluka kao grom iz vedra neba. Kaže da je očito ono na što su već  upozoravali – Dukat, odnosno Lactalis zanima samo tržište i nije voljan za hrvatsku proizvodnju. Svim mojim snagama ćemo stati ovome na kraj i nećemo dopustiti da naši proizvođači propadnu. Obratit ćemo se Ministarstvu poljoprivrede i Vladi koji bi konačno trebali reagirati i stati na stranu proizvođača mlijeka. Farme se ne smiju zatvarati, treba nam kontrola, preventiva i liječenje. Treba spriječiti velike korporacije da se ovako bahato ponašaju, poručio je.

Direktor Dukata za Hrvatsku Alen Fontana rekao je kako im teško pada odluka o privremenoj obustavi otkupa, međutim mora se provesti radi sigurnosti potrošača. Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas. Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri, u najkraćem mogućem roku, počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes, istaknuo je Fontana.

Od kada je potvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku, Dukat je s polica trgovina povukao sporne artikle te nabavio analitičku opremu i počeo sa svakodnevnom paralelnom kontrolom otkupljenog sirovog mlijeka. (HRT)