dukat midiDukat grupa je u prvom polugodištu ove godine zabilježila pad prihoda od prodaje za 5,7 posto, na 1,62 milijardi kuna, profitabilnost je znatno poboljšana i ostvarena je neto dobit od 53,2 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani neto dobit iznosila 626 tisuća kuna, pokazuju polugodišnji financijski rezultati Dukata.

“Prvih šest mjeseci ove godine obilježeni su nastavkom nepovoljnih gospodarskih i sektorskih trendova iz prethodnih razdoblja. Istovremeno, razdoblje je obilježeno nastavkom dugogodišnjih aktivnosti poslovodstva u dijelu optimizacije poslovnih procesa i troškova poslovanja te povećanja efikasnosti na svim razinama poslovanja tvrtke”, navodi se u izvješću Dukata.

Matična kompanija, Dukat d.d. u prvom je polugodištu ove godine ostvarila blagi pad prihoda od prodaje, za 0,5 posto, na 765,1 milijun kuna, dok je nakon prošlogodišnjeg polugodišnjeg gubitka od 13 milijuna kuna ove godine zabilježena neto dobit od 1,7 milijuna kuna.

U istom je razdoblju zabilježeno znatno smanjenje zaduženosti tvrtke, navode iz Dukata.

Grupa, koju čine matično društvo Dukat d.d. Zagreb te 13 povezanih društava u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj, u prvom polugodištu bilježi bolji poslovni rezultat na svim tržištima na kojima posluje u odnosu na isto razdoblje lani, a posebno na tržištima Slovenije, Srbije i Hrvatske, uslijed uvođenja ušteda i mjera za postizanje poslovnog rezultata te smanjenja zaduženosti tvrtke, navodi se u konsolidiranom izvješću.

Poslovni su prihodi Dukat grupe u prvih šest mjeseci iznosili 1,65 milijardi kuna i manji su za 5,6 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su poslovni rashodi smanjeni za 8,8 posto, na 1,59 milijardi kuna.

Po podacima iz izvješća, grupa je u prvom polugodištu ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,62 milijarde kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjenje za 5,7 posto.

Pritom prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 42,3 posto ukupnih prihoda od prodaje, iznose 687,8 milijuna kuna i manji su za 5,3 posto, dok su prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima smanjeni za 5,9 posto, na 936,8 milijuna kuna.

Dukat grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 53,2 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani zabilježena dobit od 626 tisuća kuna.

Operativna dobit (EBIT) u prvih šest mjeseci iznosila je 67 milijuna kuna, što je značajno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 11,8 milijuna kuna.

Dukat grupa je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u dugotrajnu imovinu uložila 42,1 milijun kuna, a najviše je investirano u nabavku transportnih sredstava i proizvodne pogone u Hrvatskoj, navodi se u izvješću. (SEEbiz / Hina)