Članovi nadzornog odbora Mercatora Irena Weber i Vladimir Bošnjak odstupaju sa svojih mjesta u nadzornom odboru s 5. lipnja ove godine, objavio je u ponedjeljak slovenski trgovački lanac u obavijesti dioničarima preko portala Ljubljanske burze.

Weber je zamjenica glavnog izvršnog direktora Fortenove Fabrisa Peruška, a u upravni odbor Mercatora bila je imenovana u lipnju prošle godine, dok je Bošnjak u nadzorni odbor bio od lipnja 2017.

Predsjednik nadzornog odbora Mercatora je Fabris Peruško, članovi u ime kapitala Matej Lahovnik i Ivica Mudrinić, dok su predstavnici zaposlenih u nadzornom odboru Matjaž Grošelj, Vesna Stojanović i Jože Lavrenčič.

S početkom prošlog mjeseca realiziran je dogovor vjerovnika i posrnulog koncerna Agrokor o prijenosu Agrokorovih kompanija u Hrvatskoj na Fortenova grupu, u koju bi se trebao uključiti i Mercator. S time se prethodno moraju složiti Mercatorove banke vjerovnice, nakon čega bi suglasnost trebali dati i slovenski regulatori, agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i organ koji se bavi zaštitom manjinskih dioničara, objavili su slovenski mediji.

Slovenska vlada zainteresirana je da i u okviru sadašnje vlasničke strukture u upravi Mercatora ima svog predstavnika, kako je to bio slučaj od donošenja tzv. Lexa Mercator, koji je parlament prihvatio nakon insolventnosti bivšeg Agrokora. Obrazlaže to važnošću Mercatora kao velikog poslodavca i značajnog dobavljača proizvoda domaće agroindustrije, što ga čini važnim za slovensko gospodarstvo u cjelini. (Hina)