E-trgovina prehrambenim namirnicama u Italiji rasla 34 posto

Stopa penetracije online trgovine u ukupnom maloprodajnom tržištu porasla je s prošlogodišnjih 5,7 posto na 6,5 posto u 2018., što je rast od 3,8 milijardi eura

Prodaja putem interneta u Italiji u ovoj je godini do kraja listopada porasla 16 posto na 27,4 milijarde eura, pri čemu je segment hrane zabilježio rast od 34 posto na 1,1 milijardu eura, pokazuju podaci koje je objavio eCommerce B2c Observatory. Stopa penetracije online trgovine u ukupnom maloprodajnom tržištu porasla je s prošlogodišnjih 5,7 posto na 6,5 posto u 2018., što je rast od 3,8 milijardi eura.

Riccardo Mangiaracina iz eCommerce B2c Observatoryja tvrdi kako, unatoč ovom porastu, Italija još uvijek zaostaje za glavnim europskim e-commerce tržištima kao što su francusko, njemačko ili britansko. Naglašava također kako razvoj talijanskog tržišta počiva upravo na rastu segmenta hrane budući da su oni na vrhu liste stvari koje talijanski potrošači kupuju.

Na sjevernu Italiju otpada 56 posto volumena e-trgovine, a slijede središnja i južna Italija s udjelima od 23 odnosno 21 posto. Od ukupnog volumena, kupnja putem pametnih telefona čini 31 posto e-trgovine (u 2017. on je bio 25 posto). Kupnja sa stolnih ili prijenosnih računala i dalje je omiljena među on-line kupcima i zauzima 62 posto udjela dok je udjel prodaje s tableta pao s 8 na 7 posto.

Prethodni članakČarobni trenuci njege uz Nivea priče za laku noć
Sljedeći članakZavršeno četvrto izdanje Istria Gourmet Festivala: Autumn 2018.