Edukativna kampanja za prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola “Pokažite im put”, koju je pokrenuo Carlsberg Croatia u partnerstvu s trgovačkim lancem Mercator i uz potporu Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Obiteljskog centra te Savjetovališta Luka Ritz, predstavljena je na današnjoj konferenciji za novinare.

pokazite-im-put-konferencija-largeIstraživanje provedeno u sklopu kampanje pokazalo je da 43% roditelja ima problema kada pokušavaju razgovarati s djecom o konzumaciji alkohola, a njih čak 95% želi više informacija i savjeta o prevenciji maloljetničke konzumacije.

Rezultati istraživanja pokazuju i da je, prema riječima roditelja, čak 32% djece od 9 do 13 godina okusilo alkohol te da je 70% roditelja izrazito zabrinuto zbog mogućih posljedica maloljetničke konzumacije alkohola.

“Carlsberg Croatia vjeruje isključivo u odgovornu i umjerenu konzumaciju alkohola od strane odraslih. Svjesni smo, ipak, da postoji potreba za sustavnim radom na prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola gdje je uloga roditelja iznimno važna. Uvijek nastojimo biti dio rješenja zbog čega smo, u suradnji sa stručnjacima, pokrenuli edukativnu kampanju kojoj je cilj roditeljima pomoći sa stručnim i konkretnim savjetima”, istaknula je Ivana Tavra iz Carlsberga Croatia.

Lea Marcijuš, voditeljica odnosa s javnošću u Mercatoru, dodala je kako je nužno progovoriti i o osjetljivim obiteljskim temama te da je upravo to svrha ovog projekta, a krajnji cilj pružanje pomoći u prevenciji konzumacije alkohola kod djece i maloljetnika.

U sklopu kampanje organizirane su besplatne edukativne radionice za roditelje, a izrađen je i priručnik za roditelje s informacijama i konkretnim savjetima kako prevenirati konzumaciju alkohola kod maloljetnika.

Na radionicama, pod stručnim vodstvom profesorice pedagogije Marije Sučić Vojnović, sudjelovat će i dr.sc. Ivana Pavić Šimetin dr.med, voditeljica Odjela za praćenje i analizu djelatnosti školske medicine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te predstavnici Policijske uprave zagrebačke uključeni u projekt “Policija u zajednici”.