Iako su žvakaće gume dominantno proizvod namijenjen mlađoj populaciji, nove trendove diktirat će generacija koja polako stari te je za očekivati kako će se i na našem tržištu uskoro pojaviti i funkcionalne gume za žvakanje, one s medicinskim svojstvima, kao i žvake koje pomažu u održavanju idealne tjelesne težine

Ljudi već stoljećima žvaču prirodne tvari. U prošlosti su najčešće odabirali zgusnutu smolu različitih vrsta drveća, slatke trave, lišće, zrnje ili vosak. Stari Grci su primjerice žvakali aromatičnu smolu mastiksa i zimzelenog sredozemnog grma.

Slično tome, indijanski narodi su tisućama godina žvakali razne vrste biljaka. Svi iz istih razloga, uglavnom onih zbog kojih se i danas žvaču gume za žvakanje – kako bi se zavarala glad ili žeđ, kao zubna higijena, za osvježenje usta i daha.

“GUMENA” KRONOLOGIJA
Suvremene gume za žvakanje razvile su se iz guma s osnovom soka drveta sapodilla koje su se u SAD-u pojavile u 19. stoljeću. Kada stabla u Srednjoj Americi više nisu mogla pokrivati potražnju za sirovinom, proizvođači su počeli upotrebljavati sintetičku osnovu za žvakaće gume.

Alternativna mogućnost bio je i parafin budući da je bez boje, mirisa i okusa i uz to ga se često nalazi u prirodi. Američki zubar iz savezne države Ohio, William F. Semple, u svom je proizvodu od gume koji se upotrebljavao za vježbe čeljusti i stimulaciju desni prvi upotrijebio kaučuk, a za svoj rad je 1869. godine dobio prvi patent za izradu guma za žvakanje.

Po završetku Drugog svjetskog rata, kemičari su naučili kako osnovnu gumenu bazu zamijeniti sintetičkim polimerima.

Javljaju se žvakaće raznih oblika, boja i okusa, s ekstraktima mente i raznog voća, sa i bez šećera, one koje izbjeljuju zube i one koje pomažu odvikavaju od pušenja tako da se samo u SAD-u danas proizvodi i kupuje više od tisuću vrsta žvakaćih guma.

PROFIL POTROŠAČA
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju guma za žvakanje i brendove unutar nje, a podaci se mogu analizirati u vidu demografije, životnog stila potrošača te njihovih kupovnih navika.

Marketinški pokazatelji su važni za uspješno vođenje brenda kroz sliku stanja brenda i ranog uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovini 2013. godine na teritoriju Hrvatske i Srbije te u drugoj polovini 2011. godine za Bosnu i Hercegovinu.

Više od 70% populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine konzumira gume za žvakanje. Sličnu razinu korištenja u kategorijama slatkiša imaju bomboni i čokoladice (prutići), za razliku od primjerice čokolada koje se konzumiraju češće od guma za žvakanje ili pralina koje se konzumiraju prigodno i nešto rjeđe.

Gume za žvakanje konzumiraju gotovo podjednako žene i muškarci, a osobito im je sklona mlađa populacija u dobi od 15 do 29 godina. Sukladno tome, među korisnicima češće pronalazimo “single” osobe bez vlastitih osobnih prihoda.

Skloniji su konzumaciji interneta kao medija, a svoje slobodno vrijeme provode aktivno i sadržajno u druženju i zabavi s prijateljima, odlascima u kino, kazalište ili na koncerte.

Oni izgrađuju sebe i vlastite vidike kroz čitanje knjiga i polaženje tečajeva i teže mnogo putovati. Aktivnosti koje nemaju dodatan sadržaj manje su im privlačne kao dio slobodnog vremena.

RAZINA KORIŠTENJA
U susjednoj se Bosni i Hercegovini gume za žvakanje konzumiraju jednako učestalo, dok je u Srbiji postotak korisnika kategorije nešto manji (konzumira ih 65% populacije u dobi od 15 do 64 godine). I u ostalim zemljama regije profil potrošača kategorije vrlo je sličan – nešto češće od prosjeka radi se o potrošačima mlađe životne dobi.

Više od polovice (52%) korisnika kategorije guma za žvakanje kaže da im je malo važan ili uopće nije važan brend prilikom odabira koje će gume za žvakanje kupiti.

U odnosu na druge slatkiše (npr. kekse, bombone, praline, čokolade, čokoladne prutiće…), kod guma za žvakanje je zamijećena najviša razina potrošača lojalnih brendu među korisnicima brendova – 38% potrošača je lojalno nekom od brendova, dok ostali konzumiraju više različitih.

Nadalje, više od dvije trećine korisnika kategorije smatra da gume za žvakanje nisu samo za mlade, već za sve dobne skupine, a gotovo polovina korisnika kaže da preferiraju one bez šećera. Kao razlozi za korištenje kategorije potrošačima je važno njihovo svojstvo osvježavanja daha i korisnost u situacijama kada nisu u prilici oprati zube.

Razina korištenja (“Usage”) je marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Za povećanje baze potrošača potrebno je voditi računa o njihovim potrošačkim potrebama i navikama (Usage&Attitude) kako bismo brend mogli dodatno marketinški pozicionirati bliže potrebama potrošača.

LIDERI KATEGORIJE
Orbit je vodeći brend guma za žvakanje u Hrvatskoj, a konzumira ga 57% populacije u dobi od 15 do 64 godine. Drugi brend prema učestalosti korištenja je Airwaves (koristi ga 42% populacije), a značajno manje razine korištenja bilježe redom Winterfresh, Wrigley’s i Trident.

Svi najčešće korišteni brendovi (osim Tridenta) dio su asortimana velikog proizvođača u industriji guma za žvakanje – Wrigleya. U Srbiji Orbit također bilježi visoku razinu korištenja – koristi ga 60% populacije, dok Winterfresh i Airwaves koristi oko 20% tamošnjih potrošača.

U Bosni i Hercegovini vodeću poziciju u kategoriji prema razini korištenja dijele Orbit i Airwaves (koristi ih 50% populacije), dok Winterfresh koristi dvostruko manje potrošača.

Na temelju marketinških indikatora performansi brenda koji se kontinuirano prikupljaju u BRANDpulsu dobivena je jedinstvena mjera koja omogućava usporedbu brendova u okviru kategorije – BRANDscore.

Prilikom izračuna, BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni. Bihevioralni aspekt govori o realiziranom odnosu potrošača prema brendu (iskustvo, kupnja, korištenje…), dok emocionalni govori o kvaliteti i intenzitetu percepcije brenda u svijesti potrošača (image, lojalnost…).

Pozicije brendova u kategoriji guma za žvakanje, gledajući njihovu snagu, jasno su definirane. Prema BRANDscore-u najsnažniji brand u kategoriji je Orbit koji svoju snagu duguje visokim vrijednostima koje postiže na svim brend indikatorima (i bihevioralnim i emocionalnim). Airwaves je drugi brend prema snazi, a prate ga Winterfresh, Wrigley’s i Orbit za djecu.

Tržište guma za žvakanje je unazad nekoliko godina fokusirano na gume za žvakanje bez šećera koje su mu dale dodatan zamah. Iako se radi o industriji koja je tradicionalno usmjerena na djecu i mlade, čini se da populacija koja polako stari utječe na smjer budućih inovacija.

Tako se na policama u zapadnim zemljama sve češće mogu naći funkcionalne gume za žvakanje, one s medicinskim svojstvima, kao i žvake koje pomažu u održavanju idealne tjelesne težine. Za očekivati je da će sličnih proizvoda sve više biti i kod nas.

Maja Ćuk, Product Manager