EU najavio pomoć mliječnom sektoru zbog ruskih sankcija

Europska komisija najavila je financijsku potporu za izvoznike mliječnih proizvoda pogođene ruskom zabranom uvoza zapadnih prehrambenih proizvoda.

Moskva je ovog mjeseca nametnula jednogodišnju zabranu uvoza mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća i povrća iz Sjedinjenih Država, Europske unije, Kanade, Australije i Norveške, reagirajući time na zapadne gospodarske sankcije uvedene zbog ruske potpore pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Poljoprivredni stručnjaci iz 28 zemalja EU-a razgovarali su u više navrata o problemima koje su sankcije prouzročile a ministri poljoprivrede sastat će se 5. rujna kako bi razmotrili mogućnost pronalaženja alternativnih tržišta i kompenzaciju za proizvođače.

Nakon najnovijeg internog sastanka Europska komisija objavila je da će platiti troškove skladištenja viška proizvoda koji će biti povučeni s tržišta za razdoblje od tri do sedam mjeseci.

Komisija nije precizirala koliki će iznos biti izdvojen za mliječni sektor. Dužnosnici EU-a, govoreći pod uvjetom anonimnosti, kazali su da bi se troškovi mjera mogli kretati u rasponu od 10 do 20 milijuna eura. (HRT)

Prethodni članakPodravkinim “školskim jelovnicima” upotpunjena završnica Sportskih igara mladih
Sljedeći članakRajčice važne u prevenciji raka prostate