Europska komisija najavila je financijsku potporu za izvoznike mliječnih proizvoda pogođene ruskom zabranom uvoza zapadnih prehrambenih proizvoda.

Moskva je ovog mjeseca nametnula jednogodišnju zabranu uvoza mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća i povrća iz Sjedinjenih Država, Europske unije, Kanade, Australije i Norveške, reagirajući time na zapadne gospodarske sankcije uvedene zbog ruske potpore pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Poljoprivredni stručnjaci iz 28 zemalja EU-a razgovarali su u više navrata o problemima koje su sankcije prouzročile a ministri poljoprivrede sastat će se 5. rujna kako bi razmotrili mogućnost pronalaženja alternativnih tržišta i kompenzaciju za proizvođače.

Nakon najnovijeg internog sastanka Europska komisija objavila je da će platiti troškove skladištenja viška proizvoda koji će biti povučeni s tržišta za razdoblje od tri do sedam mjeseci.

Komisija nije precizirala koliki će iznos biti izdvojen za mliječni sektor. Dužnosnici EU-a, govoreći pod uvjetom anonimnosti, kazali su da bi se troškovi mjera mogli kretati u rasponu od 10 do 20 milijuna eura. (HRT)