Europska unija obustavila je i pomoć proizvođačima sira pogođenima ruskom zabranom uvoza, navodeći kao razlog nesrazmjeran skok potražnje u pojedinim regijama za financiranjem kapaciteta za hladno skladištenje viška tih proizvoda.

Time Komisija želi spriječiti da predviđeni skladišni plafon od 155 tisuća tona koji namjerava financirati bude dosegnut u roku od nekoliko tjedana od donošenja odluke o pomoći. Komisija je suspendirala sustav pomoći za privatno skladištenje sira zbog nesrazmjernog obujma prijava iz određenih regija koje inače tradicionalno ne izvoze značajne količine u Rusiju, kazao je glasnogovornik EK prema izvješću agencije AFP.

Prošlog je mjeseca EK najavio niz mjera pomoći proizvođačima mlijeka i zadrugama pogođenima jednogodišnjom zabranom uvoza mlijeka i sira koju je Moskva uvela kao reakciju na sankcije EU-a zbog navodne ruske potpore pobunjenicima u Ukrajini.

Komisija tako plaća troškove hladnog skladištenja viška maslaca, mlijeka u prahu i određenih vrsta sireva na rok od tri do sedam mjeseci.

Neimenovani izvor u EU kazao je za agenciju AFP da većina spornih zahtjeva za financiranje skladištenja sira stiže iz Italije koja je prijavila ukupno 74.254 tone skladišnih kapaciteta, daleko više od Irske i Nizozemske.

Prošle je godine EU prema podacima Komisije u Rusiju izvezla više od 250 tisuća tona sira, od čega trećinu u Rusiju. Pritom Finska i baltičke zemlje gotovo sav svoj sir izvoze u Rusiju, odnosno gotovo petinu svoje proizvodnje, što u slučaju Finske i Litve iznosi oko 35 tisuća tona.

Značajni su izvoznici prema podacima EK i Nizozemska, s udjelom Rusije u ukupnom izvozu sira od 42 posto odnosno osam posto proizvodnje, te Njemačka, s odgovarajućim udjelom od 38 posto ili dva posto proizvodnje, i Poljska, gdje on iznosi 43 posto ili manje od četiri posto proizvodnje.

Tako je europska pomoć za skladištenje sira doživjela istu sudbinu kao i pomoć za uzgajivače voća i povrća, kojima je Komisija ovog mjeseca također obustavila isplatu zbog nesrazmjernog skoka potražnje. (HRT)