Europska komisija je zadovoljna što je Srbija revidirala stav i pristala na očuvanje postojećih kvota za uvoz cigareta iz Hrvatske, izjavio je glasnogovornik povjerenika Fuelea.

Spor između Srbije i Hrvatske izbio je nakon što je Srbija zatražila da se Hrvatskoj, koja je ljetos postala članica EU, oduzme privilegija na izvoz cigareta u Srbiju po tarifi četiri puta nižoj od one koja važi za ostale članice Unije, a koje je uživala dok je bila članica CEFTA (Srednjoeuropski sporazum o vanjskoj trgovini).

“Srbija je nakon konstruktivne diskusije promijenila svoju poziciju i prilagodila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) tako da se očuva tradicionalni protok robe u skladu s regulativom koju je donedavno važila unutar CEFTA-e”, naveo je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Pozicija Srbije je bila da se Hrvatska, nakon napuštanja CEFTA-e i učlanjenja u EU, mora odreći povlaštenog odnosa koji je uživala na osnovu ranije važećeg sporazuma.

Europska komisija je, međutim, zauzela suprotno stanovište, s obrazloženjem da je običaj da nove članice EU zadrže privilegije koje su imale u okviru regionalnih trgovinskih ugovora.

Kako je Tanjug ranije javio, kritika vlastima u Srbiji zbog inzistiranja na povećanju nameta na uvoz cigareta iz Hrvatske bila je uvrštena i u nacrt godišnjeg izvještaja Europske komisije o napretku Srbije u europskim integracijama.

Stano nije mogao odgovoriti na novinarsko pitanje kada je i na kom nivou stav Beograda o ovom pitanju promijenjen, ali je naglasio da je Komisija zadovoljna što je do te promjene došlo.

Istovremeno, on je ukazao da EK još razmatra zahtjev Srbije da joj se zauzvrat poveća kvota za bescarinski izvoz šećera u EU.

“Komisija je spremna razmotriti zahtjev Srbije u okviru odgovarajuće procedure predviđene SSP-om tijekom pregovora čiji se početak očekuje u bliskoj budućnosti”, rekao je Stano. (Novosti.rs)