Eurostat: Pad prometa od trgovine na malo u eurozoni i EU u rujnu

Sezonski prilagođen promet od trgovine na malo u rujnu je u eurozoni prema mjesecu ranije smanjen za 0,6 posto, dok je u 28-članoj Europskoj uniji pao za 0,3 posto, pokazale su danas prve procjene Eurostata.

Usporedbe radi, u kolovozu je promet u eurozoni i EU na mjesečnoj razini porastao za 0,5 odnosno 0,2 posto, navodi se u današnjem izvješću statističkog ureda EU-a.

U rujnu je u trgovini na malo prehrambenim proizvodima, pićima i duhanom promet na mjesečnoj razini smanjen za 0,6 posto u eurozoni i za 0,5 posto u EU. Promet od trgovine neprehrambenim proizvodima u eurozoni je smanjen 0,1 posto, dok je u EU uvećan za 0,3 posto.

Najizrazitiji pad prometa na mjesečnoj razini zabilježili su Portugal, za 6,2 posto, Slovenija, za 4 posto, te Španjolska, za 2,5 posto. S druge strane, najveći rast prometa zabilježen je u Luksemburgu, za 3,1 posto, i u Poljskoj, za 1,6 posto.

Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, u rujnu je uvećan za 0,3 posto u eurozoni i za 0,8 posto u EU28.

Pritom je u trgovini na malo prehrambenim proizvodima, pićima i duhanom promet na godišnjoj razini smanjen za 1,1 posto u eurozoni i za 0,9 posto u EU. U trgovini neprehrambenim proizvodima porastao je i u eurozoni i EU, za 1,1 odnosno 2,3 posto, objavio je Eurostat.

Najveći rast prometa na godišnjoj je razini zabilježen u Luksemburgu, za čak 19,9 posto. Slijede Poljska i Bugarska, gdje je promet porastao 6,5 odnosno 6,2 posto. Nasuprot njima, najveći pad prometa bilježe Slovenija, od šest posto, Belgija, od 2,8 posto, te Portugal, od 2,2 posto.

Eurostat nije objavio statističke podatke za Hrvatsku, u čijoj rubrici navodi tek oznaku ‘povjerljivo’.

Prema jučer objavljenim prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku (DZS), u rujnu je u Hrvatskoj promet od trgovine na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, realno smanjen za 0,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Na mjesečnoj je razini, prema sezonski prilagođenim podacima, promet smanjen za 2,2 posto.

U DZS-u navode da su prezentacija i interpretacija indeksa prometa usklađene s onima koje su propisane Uredbom EU-a o kratkoročnim poslovnim statistikama. Tako se podaci koji se uspoređuju s onima iz prethodnog mjeseca prezentiraju i tumače u desezoniranom obliku indeksa a oni koji se uspoređuju s podacima od istog mjeseca prethodne godine u kalendarski prilagođenom obliku indeksa, napominju u DZS-u. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakLino čoko drink
Sljedeći članakRewe, Metro i dm standardiziraju gotovinsko poslovanje