Nakon dugogodišnje agonije s vraćanjem dugova, suvlasnik najveće trgovačke tvrtke u Istri Albert Faggian odlučio se na prodaju Puljanke d.d. zagrebačkoj tvrtki CCS ulaganja.

Prije par dana CCS ulaganja objavila su Javni poziv za preuzimanje svih dionica Puljanke, a kako stoji u Mišljenju o ponudi za preuzimanje upućenoj dioničarima, ponuditelj je od članova Uprave: Faggiana, Zorana Vencla i Korada Soldatića i još nekih dioničara stekao dionice. Njih trojica imaju ukupni udjel od 20-ak posto, a najveći je pojedinačni dioničar CERP s 26,65 posto, koji do sada nije prodao udjele.

CCS je za dionicu Puljanke ponudio 0,50 kuna iako njezina nominalna vrijednost iznosi 100 kuna. U Mišljenju stoji da je na takvu cijenu utjecala nemogućnost praćenja i osiguranja adekvatnosti kapitala, s obzirom na to da su gubici u poslovanju za prvo polugodište 2013. godine s prenesenim gubicima dosegli visinu temeljnoga kapitala, koji iznosi 105 milijuna kuna.

“U ovom trenutku još ništa nije prodano. Riječ je o iskazu interesa za preuzimanje i prema pravilima Hanfe potpisali smo s CCS-om jedino predugovor”, izjavio je Faggian.

Puljanka je zbog nemogućnosti vraćanja dugova u kolovozu 2013. godine podnijela prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, koji je u tijeku od prosinca. Zanimljivo je i da je tvrtka CCS ulaganja, na čelu s Predragom Đorđevićem, također u procesu predstečajne nagodbe.

Vjerovnici, čije tražbine iznose 412 milijuna kuna, nedavno su prihvatili plan financijskog restrukturiranja tvrtke. Uvidom u bilancu, CCS ulaganja s jednim zaposlenim završila su 2012. s 11 milijuna kuna prihoda, čak 80 posto manje nego godinu ranije i gubitkom od 20 milijuna kuna.

Đorđević i Faggian znaju se otprije, zajedno su u 2012. trebali realizirati gradnju najvećega trgovačkog centra u Istri, na zemljištu tvrtke Istra d.d, koja se nalazi u grupaciji Puljanka, a vrijednost investicije trebala je iznositi oko 120 milijuna eura.

Đorđević je svojedobno najavljivao i gradnju “zagrebačkog Manhattana”, naselja za 10-ak tisuća stanovnika na južnoj obali Save, a CCS-ovo ulaganje trebalo je iznositi između 160 i 175 milijuna eura. Iako u Mišljenju piše da je CCS s Upravom Puljanke kao cilj postavio vraćanje dugova te nastavak trgovačke djelatnosti u svim sadašnjim maloprodajnim objektima Puljanke, kao i njen daljnji razvoj, ako će se investicije CCS-a (ne)realizirati dosadašnjim tempom, Puljanku čeka neizvjesna budućnost. Posebice zato što se CCS prije svega bavi nekretninskim biznisom.

Ono što je sigurno – Albertu Faggianu potreban je novac, koji očito pokušava prikupiti prodajom nekretnina. Ako ništa drugo, da sačuva Brionku i Glas Istre. (Lider)