Građevinska tvrtka Osijek Koteks preuzima kompaniju Projektgradnja plus koja je do sada bila u sastavu Fortenova grupe. Kako je priopćeno iz kompanije, Osijek Koteks izabran je kao najbolji ponuditelj u procesu prodaje u kojem je Deloitte sudjelovao kao savjetnik.

“Zaključenjem ove transakcije Fortenova grupa nastavlja slijediti svoj cilj, fokusirajući se na tri temeljna segmenta poslovanja – maloprodaju, prehranu i poljoprivredu. Otkad je prije otprilike godinu dana pokrenula proces prodaje, Fortenova grupa prodala je i svoje ovisno društvo Rivijera, koje upravlja kampom Triestina u Ičićima kod Opatije te manjinske udjele u kompanijama ID Riva Tours i Gulliver travel. ID Riva Tours njemački je operator koji organizira izlete u Hrvatskoj i ima urede u Poreču, Žminju, Rijeci, Zadru i Trogiru, a Gulliver travel jedna je od vodećih hrvatskih kompanija za destinacijski menadžment, u većinskom vlasništvu globalnog turističkog operatera TUI-ja”, navode iz Fortenove.

James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe, ovom je prilikom naglasio važnost fokusiranja kompanije na temeljne djelatnosti: “Htio bih prije svega zahvaliti djelatnicima Projektgradnje i Rivijere na njihovim vještinama, predanosti i napornom radu u vrijeme kad su bili dio Fortenova grupe. Želimo im sve najbolje s novim partnerima i nadamo se njihovom uspjehu u budućnosti, koji doista zaslužuju. Kad je o Fortenova grupi riječ, te četiri transakcije, zajedno s ostalima za koje očekujemo da ćemo ih realizirati u predstojećim mjesecima, Grupi omogućavaju postizanje napretka u ostvarivanju ranije najavljenog fokusa na tri temeljna poslovna područja – maloprodaju, prehranu i poljoprivredu. Cilj je izoštriti fokus na ta tri poslovna područja i imati sveukupno manje kompleksnu grupaciju, što će nam omogućiti ostvarivanje boljeg povrata u budućnosti.”

U okviru procesa prodaje svih ovih djelatnosti Fortenova grupa se usredotočila na pronalaženje kupaca koji dijele viziju Fortenova grupe o razvoju preuzetih biznisa u korist njihovih zaposlenika, partnera i ostalih dionika. Kao rezultat ove transakcije, Projektgradnja je dobila strateškog partnera koji će unaprijediti i dodatno ojačati njezino poslovanje i osigurati joj dugoročnu perspektivu. Istovremeno, Osijek Koteks svoj portfelj, koji se uglavnom sastoji od niskogradnje i proizvodnje građevinskog materijala, upotpunjuje visokogradnjom, a kroz preuzimanje oko 200 građevinskih stručnjaka svih profila, jača i svoju ukupnu građevinsku ekspertizu. Vrijedi napomenuti da Projektgradnja potpisuje neke od najvećih i najzahtjevnijih građevinskih projekata u Hrvatskoj, a profilirana je za izvođenje svih vrsta građevinskih radova. U protekle četiri i pol godine Projektgradnja je izvela 69 projekata ukupne vrijednosti veće od 173 milijuna eura, zaključuje se u priopćenju.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!