Zakon je donesen kako bi se do 2015. količina hrane koja završi na otpadu smanjila za 50 posto. Umjesto da ju bace, supermarketi sada moraju donirati hranu u dobrotvorne svrhe, iskoristiti kao hranu za životinje ili kompost, a moguća je i pretvorba otpadne hrane u energiju.

Freegans reclaiming food at night from bins outside a supermarket in ScotlandFrancuzima, naciji poznatoj po profinjenoj gastronomiji, je očito stalo ne samo do svojeg nepca već i do okoliša.

Naime, prošli je tjedan francuski parlament donio zakon kojim se velikim supermarketima zabranjuje bacanje hrane.

Ovaj zakon donesen je u cilju smanjenja hrane koja završi na otpadu za 50 posto do 2025. godine.

Umjesto bacanja hrane, supermarketi sada moraju donirati hranu koju bi ranije bacili u dobrotvorne svrhe, iskoristiti kao hranu za životinje ili kompost, a kao mogućnost javlja se i pretvorba otpadne hrane u energiju.

Do sada su francuski supermarketi hranu koja se ne može prodati zbog izgleda ili kratkog roka trajanja bacali u kontejnere te zalijevali izbjeljivačem kako bi spriječili iskorištavanje bačene hrane za prehranu. No, počevši sa srpnjem 2016. godine, ako to naprave mogli bi biti suočeni s kaznom do 75 tisuća eura.

Trend iskorištavanja hrane koja se ne može prodati polako ali sigurno zahvaća niz naprednih zemalja pa tako svjedočimo otvaranju niza restorana koji koriste otpadnu hranu za pripremu gastronomskih delicija ili velikih lanaca koji viškove hrane doniraju ili koriste kao izvor električne i toplinske energije.

Činjenica je da oko trećina svjetske hrane završi u smeću, a mi se nadamo da će i naši političari na vrijeme prepoznati ovaj problem i supermarketima nametnuti slične sankcije kao što su to napravili Francuzi. (banka.hr)