Gašpar Novak – Zvijezda plus

Foto: Mario Poje

Unatoč svim izazovima, zadovoljni smo rezultatima u 2021. godini, u kojoj smo ostvarili svoje ciljeve te smo rasli u odnosu na prethodnu godinu. Prvi podaci za 2022. govore da će godina biti uspješna i da ćemo ostvariti ciljeve stabilnog rasta, ističe Gašpar Novak, direktor marketinga i razvoja u kompaniji Zvijezda plus.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Na različitim pozicijama u sektoru marketinga Gašpar Novak radi već 17 godina, a od ožujka 2022. nalazi se na poziciji direktora marketinga i razvoja Zvijezde. Prije toga vodio je odjele marketinga u Kauflandu, Tisku, Konzumu i PIK Vrbovcu. “Karijeru sam započeo u Ledu, gdje sam krenuo kao asistent u odjelu financija i u toj sam kompaniji prošao gotovo sve korake. Po struci sam ekonomist i trudim se stalno usavršavati i proširivati znanje”, sumira Gašpar glavne crtice svoje već sada bogate karijere.

Kao što vidimo, imate bogato iskustvo na drugom kraju lanca opskrbe radeći u maloprodaji velikih kompanija kakve su Konzum, Tisak i Kaufland. Sada ste u proizvodnoj kompaniji. U kojoj vam mjeri ranije stečeno iskustvo pomaže u ispunjavanju današnjih poslovnih zadataka?
Svakako pomaže jer je marketing industrija koja se jako brzo mijenja pa morate biti prilagodljivi ako želite biti uspješni. Učenje nikad ne staje i trebate biti otvoreni, a u proizvodnji je slična situacija. Treba biti fleksibilan, a uvijek ističem i važnost kvalitetnog tima koji je jamstvo uspjeha.

Na čelo odjela marketinga i razvoja u Zvijezdi došli ste u ožujku ove godine. Globalno gledano, situacija je bila izazovna u tom trenutku, a ništa manje nije niti danas. Kako ste se snašli u ovih prvih nekoliko mjeseci imajući u vidu sve ove okolnosti?
Teško je reći da je situacija ikada bila idealna pa se ne opterećujem time. Uvijek će biti izazova, iako je istina da se u posljednje dvije i pol godine suočavamo s nekim situacijama koje su jedinstvene za cijelu generaciju. Za moj posao u Zvijezdi to je značilo da nisam imao vremena za neku mirnu prilagodbu. Odmah je krenula akcija, što mi i odgovara.

Vjerujem da iz kriza možemo najviše naučiti, ali važno je prihvatiti da na neke stvari ne možemo utjecati, poput pandemije ili rata. Ono što možemo je posvetiti se lokalnim izazovima i našoj zajednici, što uključuje brigu za naše potrošače, ali i zaposlenike, osluškivanje njihovih potreba i želja te prilagođavanje.

I u našoj ekskluzivnoj rubrici Puls sektora, objavljenoj u prošlom broju magazina, kolega Ivan Junaković iz agencije NielsenIQ apostrofirao je upravo ulje kao kategoriju koja je od početka godine imala najveći rast cijena. Koji su razlozi ovako skokovitog rasta cijena ulja?
Osim inflacije, koja utječe na porast svih cijena, snažan je utjecaj rata u Ukrajini koji se snažno odražava na globalno tržište jestivih ulja. U Zvijezdi kontinuirano radimo na tome da krajnji potrošači dobiju vrhunsku kvalitetu svih naših proizvoda, kao što to i očekuju od nas.

Iako je nezahvalno bilo što prognozirati u ovim uvjetima, očekujete li da će doći do stabilizacije cijena u ostatku 2022. godine?
Zaista je teško bilo što prognozirati u ovom trenutku jer se situacija mijenja velikom brzinom. Za nas je važno da održavamo razinu kvalitete za naše potrošače, da ulažemo u zaposlenike i njihovu sigurnost te u inovacije i modernizaciju pogona, bez obzira na potencijalne vanjske krize, kojih će uvijek biti. Zvijezda je lider na tržištu, što znači da stagnacija za nas nije opcija, ni u kojem smislu.

Kako se u Zvijezdi pripremate za nastupajući vrhunac turističke sezone?
Tradicionalno je turistička sezona period povećane proizvodnje, odnosno potražnje kupaca i cijelog ugostiteljskog sektora za našim proizvodima pa smo se počeli pripremati na vrijeme.

Očekujete li da će turistička potrošnja ove godine biti na razini prošlogodišnje?
Očekujemo i više, odnosno već sada vidimo neke indikacije da će ova godina biti uspješnija nego prethodna. Unatoč inflaciji, turistička bi potrošnja trebala rasti, možda čak i doći na razinu 2019. godine, odnosno prije pandemije, i na to smo spremni.

Koje marketinške kampanje provodite kako biste u ovom vremenu rastuće potražnje svoje proizvode dodatno približili trgovcima, ugostiteljima, ali i krajnjim kupcima?
Uz naše odane kupce, jako su nam važni i turisti. Njima najčešće prilagodimo postojeće proizvode kako bi im bili jednostavniji za korištenje. Tako smo za ovu sezonu lansirali dva nova pakiranja Omegol i Mediteran ulja, koji sada dolaze u pakiranju od 490 ml.

Ciljana skupina su nam gosti koji odmor provode na brodovima, u kampovima, općenito koji borave u prirodi, a kuhaju i konzumiraju hranu. Njima je ponekad litra ulja previše pa nudimo manje pakiranje, zadržavajući kvalitetu i nutricionističke benefite naših jestivih ulja.

Jedna od najvećih inovacija na FMCG tržištu u zadnje vrijeme svakako je prva hrvatska linija plant based proizvoda koju ste osmislili i plasirali na tržište u suradnji s PIK Vrbovcem. Kako ste zadovoljni reakcijom potrošača na ovu liniju proizvoda?
Linija Planet of Plants nedavno je proslavila svoj prvi rođendan i jako smo zadovoljni reakcijom kupaca. I u ovom projektu Zvijezda je pokazala da je lider inovacija na prehrambenom tržištu, zajedno s PIK Vrbovcem. Ponovno smo fokus stavili na potrebe i želje naših potrošača te smo im ponudili visoko kvalitetne proizvode koji su u skladu s globalnim nutricionističkim i zdravstvenim trendovima. Prva hrvatska linija proizvoda napravljena od isključivo biljnog podrijetla, a koja je namijenjena svima, ne samo veganima i vegetarijancima, obogaćena je s još dva proizvoda, Planet of Plants mljeveno i Planet of Plants okruglice, koji su se već pokazali vrlo uspješnima. Tu nećemo stati i već planiramo nove dodatke ovoj liniji.

Nastavno na to, koliko su inovacije važne u vašem tržišnom nastupu te planirate li do kraja godine lansiranje nekih novih proizvoda?
Svi u Zvijezdi ponosimo se bogatom tradicijom koja traje već 106 godina, a dio te tradicije je i inovacija. Primjerice, Zvijezda delikates majoneza prvi je takav proizvod na ovim prostorima. Dotad je to bio luksuzni proizvod, a od 1959. godine dostupan je svakom kućanstvu. Fokus na inovacije zadržali smo i danas. Svake godine lansiramo novitete, trudimo se ići ukorak sa svjetskim trendovima, slušati što kupci žele, a ni ove godine neće biti drugačije. Do kraja godine iznenadit ćemo s nekoliko novih proizvoda koji će biti jedinstveni na tržištu.

Predstavite nam asortiman proizvoda koje nudite tržištu. Koji od njih je najprodavaniji i najprepoznatljiviji?
Imamo nekoliko perjanica koje su baza naše kompanije. To su već spomenuta majoneza, ali i suncokretovo ulje, koji su top brendovi u svojim kategorijama. Suncokretovo ulje već je četvrtu godinu na vrhu liste najsnažnijih robnih marki u Hrvatskoj prema istraživanju BRANDpuls koje provodi agencija Ipsos, a majoneza je na visokom drugom mjestu.

Sve je veća popularnost Ketchupa, koji je prepoznat kao brend broj 1 u Hrvatskoj prema istraživanju agencije NielsenIQ, globalne kompanije za analizu podataka. Posebno je popularan Ketchup Kids, koji sadrži 30 posto manje šećera.
Naši su margarini i danas nezamjenjivi u pripremi slastica i brojnih jela te ne sadržavaju hidrogenizirane masti, a Margo namazi sadrže tzv. dobre masnoće i vitamin D. Cijela Omegol linija namijenjena je onima koji posebnu pažnju pridaju svom zdravlju i prehrani, baš kao i ranije spomenuta Planet of Pants, prva hrvatska linija proizvoda isključivo biljnog podrijetla koju smo prošle godine lansirali u suradnji s PIK Vrbovcem.

Zvijezdini brendovi su, osim u Hrvatskoj, prepoznati i šire na svim tržištima regije. Možete li reći na kojim sve tržištima poslujete te koliki je udio izvoza u vašim godišnjim prihodima?
Zvijezdini proizvodi prisutni su na više od 20 tržišta globalno te izvoz svake godine raste, a cilj nam je nastaviti u tom smjeru. Prošle smo godine imali posebno snažan rast izvoza pa smo u prvih osam mjeseci 2021. ostvarili rast količinskog izvoza od čak 55 posto. Kako bismo nastavili s takvim rezultatima, kontinuirano ulažemo u modernizaciju, podižemo kvalitetu proizvoda na višu razinu i ulažemo u svoje zaposlenike.

Kako ste slijedom toga zadovoljni ukupno ostvarenim poslovnim rezultatima u 2021. te kakvi su prodajni trendovi u dosadašnjem tijeku 2022. godine?
Unatoč svim izazovima, zadovoljni smo rezultatima u 2021. godini, u kojoj smo ostvarili svoje ciljeve te smo rasli u odnosu na prethodnu, 2020. godinu. Prvi podaci za 2022. govore da će godina biti uspješna i da ćemo ostvariti ciljeve stabilnog rasta.

Koliko djelatnika danas radi u poslovnom sustavu Zvijezde, a koliko ih je u vašem odjelu marketinga i razvoja? Koliko su ljudi i njihova kreativnost zaslužni za uspjeh Zvijezde na tržištu?
Danas u Zvijezdi imamo više od 450 zaposlenih, a većina ih je u odjelu proizvodnje. U odjelu marketinga i razvoja nas je nešto manje od 20. Upravo zahvaljujući našim zaposlenicima, koji kvalitetno i predano obavljaju svoj posao, bez obzira u kojem odjelu rade, Zvijezda kontinuirano ostvaruje sjajne rezultate. Briga o našim zaposlenicima na prvom nam je mjestu, što podrazumijeva osiguravanje optimalnih uvjeta rada, mogućnost edukacije, usavršavanja i napredovanja te njegovanje komunikacije i atmosfere dijaloga.

Početkom svibnja donirali ste 150 tisuća kuna Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Možete li reći nešto više o ovoj donaciji te o drugim akcijama usmjerenima na dobrobit zajednice?
Društveno-odgovorno poslovanje iznimno nam je važno i posvećujemo veliku pažnju suradnji s našim partnerima. Osim suradnje s Hrvatskom udrugom za sindrom Down, koju nastavljamo već sedmu godinu zaredom, ove smo godine odlučili pomoći Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet. To je jedina neprofitna i nevladina organizacija u Hrvatskoj koja razvija rehabilitacijske programe za slijepe i slabovidne osobe te djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju. Osim što smo pomogli u socijalizaciji jednog terapijskog psa, na što smo jako ponosni, spojili smo dva naša partnera. Naime, taj isti terapijski pas koristit će upravo Udruga za sindrom Down, čime ćemo pomoći jednoj osobi da se osamostali i bude mu podrška.

Prethodni članakRučno rađeni KOGUTEX mlinci
Sljedeći članakPosebno izdanje Carlsberg limenke za 30 godina partnerstva s Liverpoolom