Gastro Grupa u 2010. planira izlazak na tržište BiH i Srbije

Sljedeće godine vodeći hrvatski veleprodajni klaster planira regionalni iskorak kroz povezivanje sa srbijanskim i bosanskim distributerima, jer će domaće tržište HoReCa nastaviti padati, dok regionalno ima potencijal rasta

Gastro Grupa, vodeći hrvatski veleprodajni klaster koji okuplja 30 manjih tvrtki za distribuciju hrane, pića i ostale potrošne robe, ove godine očekuje promet od 2,5 milijardi kuna, što je s obzirom na kriznu godinu izuzetno dobar rezultat, rekao je Drago Munjiza, predsjednik Uprave na blagdanskom druženju s novinarima u srijedu.

Naime, u uvjetima kad malopradaja pada za prosječno 16 posto, a tržište hotela, restorana i kafića (HoReCa) za 20 posto, realizacija Gastro Grupe od 101% u odnosu na prošlu godinu znači da je grupa rasla samo zahvaljujući povećanju tržišnog udjela, objasnio je Munjiza.

Ukoliko će 2010. hrvatski ekonomski rast stagnirati, što je najbolja varijanta, Grupa planira istu razinu prometa kao i ove godine, s tim da ćemo se fokusirati na likvidnost i profitabilnost, a ne na rast tržištog udjela, rekao je Munjiza o planovima za sljedeću godinu.

Očekuje se i izlazak na regionalna tržišta BiH i Srbije, kao i na podjelu rizika s dobavljačima od kojih će se tražiti dulja odgoda plaćanja.

Na hrvatskom će tržištu Grupa, koja zapošljava 1800 ljudi, inzistirati na novim ugovorima s dobavljačima kako bi podijelila rizik nelikvidnosti. Naime, poznato je da su domaći pivari ove godine povećali profitabilnost, da su njihovi rokovi plaćanja dobavljača 90 dana, pa će Gastro kao njihov najveći distributivni kanal preko kojega se prodaje oko 30% piva u Hrvatskoj, tražiti produljenje rokova plaćanja s trenutno 40 na 90 dana.

Prioritet za sljedeću godinu nije rast tržišnog udjela, jer će tržište i dalje padati, već bolja likvidnost i profitabilnost, te izlazak na regionalna tržišta kroz povezivanje sa srbijanskim i bosanskim distributerima. Radi se o funkcionalnom, a ne kapitalnom povezivanju, pojasnio je Munjiza, jer hrvatsko tržište HoReCa teško oko 17 milijardi kuna nastavit će padati, dok isto toliko veliko srbijansko ima potencijal rasta, kao i tri puta manje tržište BiH. (Bankamagazin)