Gebrüder Weiss osigurava siguran transport opreme za znanstvene eksperimente

Znanstveni eksperimenti u bestežinskom stanju u središtu su aketne misije Švedske svemirske korporacije (Swedish Space Corporation) u sjevernoj Švedskoj

Međunarodna tvrtka Gebrüder Weiss službeni je logistički partner za raketnu misiju SubOrbital Express Švedske svemirske korporacije (SSC) u okviru koje će transportirati dvanaest znanstvenih eksperimenata u Kirunu u sjevernoj Švedskoj. Od 14. do 24. studenoga SSC će u raketnoj bazi Esrange u blizini Kirune provesti misiju “SubOrbital Express 3 (S1X-3M15)”, tijekom koje će eksperimenti biti poslani u svemir te će znanstvenici istražiti njihovo ponašanje i reakcije u bestežinskom stanju. Cilj ove misije je stjecanje novih spoznaja za daljnja istraživanja i rad astronauta u svemiru.

“Kao Švedska svemirska korporacija omogućujemo istraživanje svemira međunarodnim sveučilištima, istraživačkim timovima i start-upovima. Brojni eksperimenti imaju izravan utjecaj na znanost čime mogu utjecati i na cijeli svijet”, govori Stefan Krämer, voditelj programa za SubOrbital Express pri Švedskoj svemirskoj korporaciji. Logistika također igra važnu ulogu u provedbi projekta: “Presudno je da se oprema na vrijeme i ponajprije sigurno dopremi u raketnu bazu. S tvrtkom Gebrüder Weiss oslanjamo se na logističkog partnera kojem možemo vjerovati”, zaključuje Krämer.

Frank Haas, Head of Corporate Brand Strategy & Communications u tvrtki Gebrüder Weiss dodao je: “Podržavamo Švedsku svemirsku korporaciju svojim iskustvom i znanjem iz područja logistike, čime želimo pridonijeti daljnjem razvoju svemirskih letova. Projekti mobilnosti usmjereni u budućnost, poput raketne misije “SubOrbital Express 3″ u u fokusu su djelovanja Gebrüder Weissa.” Tvrtka Gebrüder Weiss još je prošle godine dokazala svoje logističko iskustvo u simuliranju astronautske misije na Mars u Izraelu.

O misiji “SubOrbital Express 3”
Mogu li satovi izdržati ubrzanja i vibracije kod lansiranja rakete? Kako se može bolje nadzirati zdravlje astronauta u svemiru? Kako se stanice u tijelu ponašaju kada ostanu bez gravitacije? Ovi i drugi testovi u bestežinskom stanju predmet su istraživačkih timova iz Australije, Kostarike, Portugala, Italije, Lihtenštajna, Njemačke, Švicarske, Belgije i Švedske na 15. raketnoj misiji za pokuse u bestežinskom stanju SSC-a.

Gebrüder Weiss organizira prijevoz opreme za znanstvene eksperimente iz sjedišta SSC-a u Solni blizu Stockholma u 1200 kilometara udaljenu Kirunu na sjeveru Švedske. Znanstveni eksperimenti će 22. studenog biti poslani u svemir iz raketne baze u Esrangeu. Parabolična putanja omogućit će bestežinsko stanje u trajanju od šest minuta, nakon čega eksperimenti slijeću u nenaseljeno područje sjeverno od Esrangea i u konačnici u bazu helikopterom, gdje će biti evaluirani od strane stručnih istraživača.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDalibor Kratohvil novi predsjednik Hrvatske obrtničke komore
Sljedeći članakMaja Bilić: Moramo naučiti raditi više s manje podataka