wakmart-get-on-the-shelf-ftdS obzirom na to da je polovica godine već za nama, napravili smo kratak pregled pet sve izraženijih trendova koji bi u nastavku godine mogli poboljšati vaše poslovanje

Ovih pet trendova upućuje na bezbrojne prilike za povezivanje s kupcima i poticanje dodatnog prometa. Trgovci na malo koji žele povećati svoje trenutačne rezultate morat će se odlučiti za jedan od njih, ovisno o svojim poslovnim prioritetima.

To će se na koncu svesti na novac – na ispravnu investiciju koja će im se vratiti, zajedno sa sretnim kupcima. Kao i uvijek, sve se svodi na novac, novac, novac – uz možda ponešto usputne zabave.

1. Privlačenje kupaca interaktivnim i crowdsourcing metodama
Krajem 2011. pisali smo kako je “crowdsourcing” popularniji nego ikada prije, što se i potvrdilo u prvih šest mjeseci ove godine. Sjajni su primjeri toga Walmartova kampanja “Stavite na police” i Carrefourova “Innovez, Buzzez, Gagnez”.

I dok crowdsourcing nije novost, želja potrošača za interakcijom, koja leži u pozadini ovog fenomena, svakako jest. Walmartov natječaj “Stavite na police” poticao je male proizvođače i poduzetnike da objave video uratke svojih ideja na internetskoj stranici ovog trgovca na malo.

Nakon toga su kupci glasali za one proizvode koje su poželjeli vidjeti u Walmartovoj ponudi. Na natječaj je pristiglo više od 4000 glasova, a pobijedila je voda HumanKind.

Drugo i treće mjesto osvojili su poklopac koji čuva toplinu hrane na tanjuru i oprema za popravljanje stakla. Sva tri proizvoda ponuđena su u online prodaji, a pobjednik je osvojio i mjesto u prodavaonici.

igd-kolovoz-2012-trend-1-innovezbuzzezgagnezPo sličnom principu funkcionira i Carrefourova kampanja “Innovez, Buzzez, Gagnez” koja će iznjedriti deset pobjednika od kojih će svaki dobiti potporu kako bi lansirao svoj proizvod te će biti ponuđeni na Carrefourovoj stranici i dobit će priliku ući u više od 200 Carrefourovih prodavaonica.

Kupcima je danas jako stalo da se približe trgovcima, stoga je razumijevanje njihovih potreba vrlo važno i za proizvođače i za trgovce na malo.

Ovaj trend zahvaća više kanala i prisutan je u online okruženju, u fizičkim trgovinama, kod kuće ili na putu.

U sva četiri od ovih područja ključno je kupcima omogućiti interakciju kroz igru, natječaje, preko terminala u prodavaonicama ili putem promocija – sve će to utjecati na to da oni prednost daju vašem, a ne konkurentskom proizvodu. Znači, kako biste brzo privukli kupce, pronađite nove razloge zbog kojih će vam se vratiti.

igd-kolovoz-2012-trend22. Fokus na sofisticiranije događaje i prilike koje pružaju određene prigode

Proizvođači i trgovci na malo sada opskrbljuju puno širi dijapazon obiteljskih prigoda nego što je to bio slučaj prije.

U prodavaonicama se obilježavaju i Očev dan i Valentinovo i Noć vještica, a slične aktivnosti proširile su se i na sezonske događaje (npr. sezona roštilja), dnevne prigode (doručak, jutarnja kava) i one druge vezane uz neki cilj (npr. festival vina).

Osim toga, mijenja se i priroda ovih događanja. Kampanje u prodavaonicama vrlo su jake. Takva je npr. bila Migrosova Uskršnja kampanja 2012., a pojavljuju se i konkretne promocije jela i kuponi za popuste koji ih prate.

U online okružju tu su interaktivne igre koje podržavaju i prate kampanje, npr. Lidl je imao interaktivnu kampanju vezanu za Euro 2012. Takvi događaji sve su sofisticiraniji čime se otvaraju nove prilike i za trgovce i za proizvođače koji traže načine za poticanje svojih prometa.

igd-kolovoz-2012-trend3-supermarket-sobeys3. Robu u prodavaonicama dojmljivo izložite
Kupci se susreću sa sve moćnijim načinima na koje im se prezentira roba u trgovini. Najvidljiviji je primjer vizualni identitet svježih prehrambenih proizvoda koji su se ove godine isticali pri mnogim IGD-ovim posjetama prodavaonicama.

Dobri primjeri trgovina koje odjele sa svježim proizvodima koriste kako bi uzbudile i privukle kupce su Sobeys trgovina u Kitcheneru u kanadskom Ontariju i Morrisons u St. Albansu pokraj Londona.

Ne radi se, međutim, samo o odjelu svježih proizvoda. Naši izleti u prodavaonice širom svijeta otkrili su inovativno i inspirativno predstavljanje proizvoda u mnogim kategorijama, od kafića koji smo zatekli u Sparu u Moskvi pa do divovske čokolade u trgovini Loblaw’s u Maple Leaf Gardens u Torontu, u Kanadi.

U nekim prodavaonicama kušanje i isprobavanje proizvoda također su u porastu. Sve ove taktike potiču dolaske potrošača u trgovine, ali i impulzivnu prodaju, jer promiču rješenja kojih se kupac inače ne bi dosjetio.

igd-kolovoz-2012-trend44. Spojite dva i dva i personalizirajte iskustvo kupnje
Prema rezultatima našeg istraživanja o prodavaonici budućnosti, jedna od glavnih pokretačkih snaga promjene u maloprodaji sutrašnjice svakako će biti i prilagođavanje iskustva kupnje, uz osnaživanje, povezivost, višestrukost kanala i održivost.

Već sada svjedočimo velikom broju interaktivnih terminala na prodajnim mjestima koji kupcima omogućuju da se inspiriraju i kupnju prilagode sebi.

Tako npr. u Walgreensu u Chicagu “virtualni barmen” daje recepte, ideje za zabavu i savjete o kombiniranju pića. Neki terminali u trgovinama povezani su s njihovim online okružjem (npr. M&S u Parizu ima divovski smartphone povezan s njihovom internetskom trgovinom odjeće), dok se drugi spajaju s programima vjernosti i posebnim ponudama (npr. Boots ima terminale za vjerne kupce s karticom pogodnosti).

I jedni i drugi obogaćuju maloprodajno iskustvo i nagovješćuju personaliziranu budućnost koja je vidljiva i online. Primjerice, maloprodajna drogerija CVS ponovno je pokrenula svoju internetsku stranicu s personaliziranim promocijama i sustavima za praćenje recepata. Sve ove inovacije omogućuju spajanje načina na koje se roba nudi kupcu te prilike za povećanje i njegovog zadovoljstva.

igd-kolovoz-2012-trend55. Omogućite kupcima povoljne cijene
Metode uvođenja povoljnih cijena također se razvijaju. O tome se razgovaralo i prije početka financijske krize 2008. godine i ta je tema još uvijek relevantna.

Povoljne cijene danas su uporište za rast. Proteklih mjeseci dobili smo čvrste dokaze da se trgovci na malo služe alternativnim načinima kako bi poduprli i one kupce koji paze na svoju potrošnju. U tom smislu posebno popularnima pokazale su se kategorije goriva i svježih prehrambenih proizvoda.

Međutim, neke kampanje sve su smjelije u svom oglašavanju. Tako je Morrisons nedavno ponudio 14 svakodnevnih namirnica po cijeni manjoj od 10 funti kako bi kupci bili namireni do isplate plaća. Pojavljuje se sve više sustava koji kupcima omogućuju uspoređivanje cijena, posebno na nekim tržištima, npr. u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Neki čak koriste promocije kako bi potaknuli uporabu različitih prodajnih kanala. U svojoj predbožićnoj kampanji Toys R US i američki eBay ponudili su 10 dolara popusta u trgovini, nakon obavljene online kupnje od 100 dolara. Poruka poduzetnicima jest da je povoljna cijena i dalje ključna te da može polučiti dobre rezultate.

Jonathan Gunz
Viši poslovni analitičar

igd-clanak-potpis-wide