hmelj-midiPreorani hmeljarnik u Gregurovcu kod Križevaca, na kojem opet raste kukuruz, još je jedan pokazatelj toga da se domaća proizvodnja ne može nositi sa stranom konkurencijom.

Kako tvrde donedavni zadrugari iz Gregurevca, problem je u tome što pivovare imaju strane vlasnike pa sirovinu uvoze, a više od 10 tona hrvatskog hmelja stoji u skladištu.

U isto vrijeme, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u prošloj godini uvezeno je 60 tona hmelja u vrijednosti 534,4 tisuća dolara, najviše iz Njemačke i SAD-a, a u Hrvatskoj se za potporu u 2010. prijavio 21 proizvođač hmelja.

– Potrošnja hmelja u tehnologiji proizvodnje piva nije velika pa se hmelj kao sirovina nabavlja najčešće za potrebe nekoliko godina unaprijed, stoga u podacima o uvozu variraju količine. Radi usporedbe za 1000 litara piva potreban je samo jedan kilogram hmelja – objašnjavaju u Ministarstvu.

Hmelj sprječava da se pivo ukiseli i daje mu karakterističan gorki okus. Osim u pivarstvu, koristi se i u farmaceutskoj industriji, posebice zbog svojih sedativnih svojstava. (Lider)