Potrošačke cijene u eurozoni i Europskoj uniji blago su porasle u lipnju u odnosu na isto razdoblje lani, poduprte ponajprije višim cijenama hrane i električne struje, pokazali su danas objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni je godišnja inflacija u prošlom mjesecu iznosila 1,6 posto, čime je Eurostat potvrdio početnu procjenu. U svibnju iznosila je 1,4 posto a u prošlogodišnjem lipnju 2,4 posto.

U 27 zemalja članica Europske unije potrošačke su cijene u lipnju porasle 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U svibnju uvećane su 1,6 posto a u prošlogodišnjem lipnju 2,5 posto.

Najviše je u lipnju u eurozoni na godišnjoj razini poskupjelo povrće, voće i električna struja dok su najveći uteg za cijene bile telekomunikacijske usluge, transportna goriva i usluge zdravstvene skrbi.

Među pojedinim zemljama članicama Europske unije najniža je godišnja inflacija u prošlom mjesecu zabilježena u Grčkoj gdje su cijene na godišnjoj razini pale 0,3 posto. Slijede Latvija i Poljska, s godišnjim rastom cijena od 0,2 posto.

Najveći skok cijena zabilježile su pak Rumunjska, za 4,5 posto, Estonija, za 4,1 posto, i Nizozemska, za 3,2 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u lipnju u eurozoni i u EU uvećane 0,1 posto.

Podaci za Hrvatsku bit će uključeni u službene podatke EU-a tek za mjesec srpanj, napominju u Eurostatu. Prema njihovim je podacima godišnja inflacija u lipnju u Hrvatskoj iznosila 2,2 posto. Na mjesečnoj su razini cijene po izračunu Eurostata u lipnju porasle 0,2 posto. (SEEbiz/Hina)