Grupa Mercator je u 2020. godini povećala prihode za 1,6 posto na 2,2 milijarde eura, pri čemu je rast prihoda od prodaje u trgovini na malo iznosio 3,7 posto. Grupa je godinu završila s 156,7 milijuna eura gubitka, a kao glavni razlog navodi se revalorizacija nekretnina.

“Grupa Mercator je unatoč zahtjevnim uvjetima poslovanja u 2020. ostvarila niz ključnih strateških ciljeva. Unatoč ograničenjima koje je donijela pandemija, uspjeli smo značajno povećati prihode, a zaduženost odnosno financijski dug ponovno smanjiti”, istaknuo je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Na slovenskom tržištu prihodi u maloprodaji su porasli za 5,1 posto. Rast prihoda je tim značajnijim jer su epidemiološki uvjeti značajno negativno utjecali na poslovanje u segmentu maloprodaje, nekretnina, proizvodnje i M Tehnike.

Zbog revalorizacije nekretnina i slabljenja drugih osnovnih sredstava te zbog utjecaja epidemije covida-19 gubitak iz poslovanja iznosio je 108,2 milijuna eura. Bez jednokratnih poslovnih događaja dobit skupine je u 2020. iznosila 4,7 milijuna eura. Neposredan negativan utjecaj epidemije na poslovanje procjenjuje se na 18,8 milijuna eura, izračunali su u Mercatoru.

Među negativnim utjecajima na poslovanje u 2020. navodi se i skraćivanje radnog vremena trgovina u Sloveniji, primjena zakona o zatvaranju trgovina nedjeljom te uvjete zatvaranja cijelog sektora hotela i restorana, kao i škola. Zbog toga je veleprodajno područje Grupe Mercator doživjelo veliki pad prihoda. Slično je bilo i u segmentu tehnike budući da su trgovine elektronikom bile zatvorene više od četvrt 2020. godine.

Epidemiološki uvjeti su imali značajne posljedice u vidu troškova jer su bila potrebna velika ulaganja u zaštitu zaposlenih i kupaca. Povećali su se i troškovi rada zbog promjene zakonodavstva na području minimalne plaće na svim tržištima na kojima Grupa posluje. U Sloveniji je rastu dodatno pridonijela pomoć zaposlenima u epidemiji u skladu sa zakonom i isplatom dohotka.

U Mercatoru su svejedno nastavili s razvojem i obnovom mreže, kao i s aktivnostima na svim ključnim razvojnim projektima pri čemu se ističe gradnja logističko-distribucijskog centra u Ljubljani.

Poslovnu 2020. godinu obilježio je i projekt udruživanja s Fortenova Grupom koja je, nakon prijenosa dionica s propalog Agrokora, nedavno postala vlasnikom 88,1 posto dionica najvećeg slovenskog trgovca i ovoga je tjedna objavila namjeru otkupa preostalih dionica. Značajan događaj je i projekt refinanciranja duga skupine Mercator.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!