Heineken odlazi iz Rusije

Početkom ožujka Heineken je priopćio da će prestati proizvoditi i prodavati svoje pivo u Rusiji te da više neće prihvaćati bilo kakve neto financijske koristi od svojeg poslovanja u toj zemlji

Nizozemski proizvođač piva Heineken objavio je u ponedjeljak da se povlači iz Rusije, procijenivši da će ga odlazak stajati 400 milijuna eura.

Kompanija je prvobitno najavila tek obustavu novih ulaganja i izvoza, a naknadno su odlučili obustaviti i proizvodnju i prodaju u Rusiji, dodavši i da neće prihvaćati neto zaradu s ruskog tržišta.

Početkom ožujka Heineken je priopćio da će prestati proizvoditi i prodavati svoje pivo u Rusiji te da više neće prihvaćati bilo kakve neto financijske koristi od svojeg poslovanja u toj zemlji.

“Zaključili smo da Heinekenovo vlasništvo nad poslovanjem u Rusiji više nije održivo i da ne može opstati u sadašnjem okruženju”, stoji u priopćenju.

Ističu da im je cilj “uredni prijenos” i da će u prijelaznom razdoblu smanjiti obujam poslovanja kako bi minimalizirali rizik nacionalizacije, uz procjenu da će ih povlačenje iz Rusije stajati 400 milijuna eura.

Heineken u Rusiji proizvodi brendove Botsjkarev, Očota en tri Medvjedja i poručili su 1.800 radnika da im jamče plaće do kraja godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je međunarodne tvrtke da napuste rusko tržište zbog invazije na Ukrajinu.

Carlsberg, vlasnik najveće ruske pivovare Baltika, još u Rusiji prodaje pivo pod istoimenim brendom, ali je početkom ožujka priopćio da je pokrenuo stratešku reviziju poslovanja. Dodali su i da obustavljaju proizvodnju Carlsberg piva u u Rusiji.

“Heinekenova odluka vjerojatno ne olakšava poziciju Carlsberga”, zaključio je analitičar Nordneta Per Hansen. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKreativnost se nagrađuje! Osvoji punu torbu Odabranih proizvoda 2022. godine!
Sljedeći članakAR Packaging Croatia ulaže u inovacije ekološki održive ambalaže