henkel-zgrada01-midiNa godišnjoj Generalnoj skupštini tvrtke Henkel glavni izvršni direktor Kasper Rorsted izvijestio je o izvrsnoj izvedbi tvrtke u fiskalnoj 2015. godini.

Rorsted je naglasio napredak postignut u provedbi strategije za 2016. te predstavio specifične primjere koji pokazuju kako Henkel uspješno provodi svoja četiri strateška prioriteta: Outperform – Globalize – Simplify – Inspire.

“Za Henkel je 2015. godina bila rekordna. Unatoč izazovnom ekonomskom okruženju, ostvarili smo izvrsne rezultate. Na dobrom smo putu do ostvarenja glavnih ciljeva za 2016. godinu i postavili smo snažne temelje za budućnost tvrtke Henkel. Ova 2016. bit će još jedna izazovna godina. Volatilnost na tržištima valuta bit će i dalje prisutna, a velike valute bi mogle dodatno oslabjeti, posebno na tržištima u razvoju”, rekao je Rorsted.

Rorsted je potvrdio predviđanja za 2016. godinu. “Očekujemo rast organske prodaje od 2 do 4 posto za cjelovitu fiskalnu 2016. godinu. Očekujemo da se naša EBIT marža poveća na približno 16,5 posto i prilagođena zarada po preferencijalnoj dionici poraste između 8 i 11 posto.”

Predložene dividende za oba razreda dionica povećale su se za 16 centi na 1,47 eura po preferencijalnoj dionici i 1,45 eura po običnoj dionici. Ovo predstavlja omjer isplate od približno 30 posto. Dividende su tako dosegle najvišu razinu dosad s porastom od više od 12 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Henkel je 2012. godine definirao ambiciozne ciljeve. Do kraja 2016. godine, Henkel ima u cilju generirati godišnju prodaju od 20 milijardi eura, s 10 milijardi eura od razvijenih tržišta kao i od tržišta u razvoju. Uz to, Henkelu je cilju između 2013. i 2016. godine povećati prilagođenu zaradu po preferencijalnoj dionici u prosjeku 10 posto godišnje.

U razdoblju od 2013. do 2015. godine Henkel je ostvario prosječan godišnji rast prilagođene zarade po preferencijalnoj dionici od 9,7 posto. Rorsted je potvrdio predanost ostvarivanju cilja 10-postotnog CAGR-a (složene godišnje stope rasta) za trenutačni strateški ciklus do kraja 2016. godine. Za nas je ključni cilj prilagođena zarada po preferencijalnoj dionici. To je broj koji pokazuje koliko dobro smo se nosili s volatilnošću i krizom na našim tržištima i iz kojeg se deriviraju dividende našim dioničarima”, kazao je Rorsted.

Henkel je također napravio značajan napredak tijekom tri posljednje godine na području prodajnih ciljeva. U 2015. godini prodaja je na razvijenim tržištima po prvi put prešla 10 milijardi eura. Međutim, fluktuacije tečaja imale su negativan utjecaj na prodaju na tržištima u razvoju. “Ukupno, tijekom protekle tri godine suočili smo se sa značajnim nepovoljnim kretanjima tečaja – prvenstveno na tržištima u razvoju – od približno 700 milijuna eura. Stoga se iz današnje perspektive čini kako prodajni cilj u iznosu od 20 milijardi eura neće biti u potpunosti ispunjen”, rekao je Kasper Rorsted.

Rezultati za prvi kvartal 2016. godine bit će objavljeni 19. svibnja u kvartalnom izvještaju.