ulosci tamponi midiČak 70% korisnica kategorije ističe kako je za njih vrlo važna marka brenda, što znači da jako teško prelaze na drugi brend jednom kada pronađu proizvod koji odgovara njihovim potrebama

Higijenski ulošci i tamponi danas su nezamjenjiv dio ženske higijene i životnog stila. Dugo kroz povijest žene su morale biti kreativne kako bi se zaštitile u tim danima u mjesecu.

Čak i nakon pojave prvih uložaka, žene nisu mogle biti u potpunosti mirne jer su ulošci bili debeli i po nekoliko centimetara te su zbog nekvalitetnih materijala često propuštali.

Industrija je za te probleme odavno pronašla odgovore ponudivši prilagođena rješenja pa se tako danas u ovoj kategoriji može naći velik izbor raznovrsnih uložaka koji variraju u veličini, moći upijanja, mirisima, a proizvođači se trude što bolje ih ergonomski prilagoditi ženama kako bi nesmetano mogle živjeti svoj životni stil.

MAGIČNIH 70%
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju proizvoda za žensku higijenu i brendova unutar nje.

ulosci tamponi ipsos lead1Riječ je o alatu za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija.

BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Dakako, marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika.

Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u 2014. godini na području Hrvatske. Važno je naglasiti kako ova kategorija uključuje sve vrste higijenskih uložaka i tampona, a provedeno istraživanje je pokazalo da oko 70% žena u dobi od 15-64 godine koristi ovu kategoriju.

Jednako toliko (čak 70%) korisnica ove kategorije ističe kako je za njih vrlo važna marka brenda, što znači da jako teško prelaze na drugi brend jednom kada pronađu proizvod koji odgovara njihovim potrebama.

Sve se vrti oko tih magičnih 70%. Naime, upravo toliki udio korisnica smatra da su proizvodi za žensku higijenu oblikovani na način da ženi omogućuju maksimalnu slobodu kretanja, što pokazuje da je kategorija u zadnjim desetljećima znatno napredovala i prilagodila se potrebama žena, a prostora za napredak zasigurno još ima.

S druge strane, oko 40% korisnica kategorije smatra da su tamponi nezdravi pa možemo zaključiti da su nešto sklonije tradicionalnijim proizvodima. Čak 50% korisnica ove proizvode kupuje u specijaliziranim trgovinama tj. drogerijama.

KORIŠTENJE I BRENDOVI
ulosci tamponi brandpiramideOsim općenitog praćenja kategorije proizvoda za žensku higijenu, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”) – marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Ovaj indikator daje nam postotak potrošača koji su određene brendove koristili u posljednjih mjesec dana. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

ulosci tamponi brandscoreVodeći brend u kategoriji proizvoda za žensku higijenu među korisnicima kategorije je Always koji koristi 66% ispitanica. Piramida brenda koju ima Always ujedno je i najbolja koju je moguće postići unutar promatrane kategorije.

Drugi brend u kategoriji je Libresse, koji koristi 44% ispitanica, dok je treći brend u kategoriji Carefree s razinom korištenja od 24%.

U okviru BRANDpulsa također se provodi usporedba brendova na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni.

ulosci tamponi ipsos lead2Prema BRANDscore-u Always je vodeći brend u kategoriji proizvoda za žensku higijenu u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima.

Libresse je i uzimajući u obzir sveobuhvatnu snagu drugi brend u kategoriji, a slijedi ga Carefree.

Karla Kovač, Research Executive
Karla.Kovac@ipsos.com
ipsos-logo-potpis